Hétfejű medve

Akinek a legtöbb gáz- vagy kőolajcsap van a keze ügyében, leginnovatívabb a zöld vagy újrahasznosítható energia tekintetében, akár középtávon is magához ragadhatja a világ irányítását.
Hirdetés

„Fokozottan igaz az erre irányuló késztetés az olyan, ősi nagyhatalmi tudattal rendelkező, de az utóbbi évtizedekben háttérbe szorulő centrumokra, mint Moszkva vagy Peking. Egy néhány hetes megállapodás értelmében 2018-tól 30 éven keresztül Oroszország összesen 400 milliárd dollár értékben szállít Kínának földgázt. A két fél hatalmas győzelemként regisztrálta a megegyezést, a nyugati érdekszféra pedig világvége-forgatókönyveket kezdett gyártani.

Az amerikai érdekképviselet kelet-európai túrázása, a baráti látogatásban „részesített” országok hálás reakciói is azt bizonyítják, hogy a történet egyre vastagodik. Bulgária egyelőre felfüggeszti az orosz érdekeltségű Déli Áramlat elnevezésű vezeték építését, állítólag a küszöbönálló ukrán–orosz–
EU-tárgyalások során Moszkvát is értesítik róla.

Ugyanakkor kirakatba helyezi a palagáz-lehetőségeket, miközben nagyjából hasonló a helyzet, mint a rengeteg tiltakozást kiváltó romániai palagázzal. Amelyről Korodi Attila környezetvédelmi miniszter nemrég elismerte: nagy a csábítás, hiszen a széndioxid-kibocsátási kvótatervek bevállalása egyre nagyobb erőfeszítésekre készteti a térség államait.

Miután az orosz energiahordozónak keleten is lesz piaca, Moszkva könnyebben játszadozhat az Európába vezető gázcsappal, miközben Kínának is csökken a kiszolgáltatottsága, s így mindkét fél ereje és önbizalma növekedhet a nemzetközi játszmákban.”

Hirdetés