Újabb fronton támadja a kisebbségvédelmet Szlovákia

Újabb kisebbségvédelmi témájú perbe kérte belépését Szlovákia. Vajon kinek a pártján állnak?
Hirdetés

Szlovákia belépését kérte a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés a képviselői által indított luxemburgi perbe – jelentette ki újságírói kérdésre szerdai kolozsvári sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke. Az RMDSZ színeiben európai parlamenti képviselői mandátumra pályázó politikus elmondta, a fejleményről az elmúlt napokban értesítette a kezdeményezőket az Európai Bíróság. Szlovákia a bizottság oldalán kíván belépni a perbe.

Amint arról beszámoltunk, Minority SafePack kezdeményezői azért perelték be az Európai Bizottságot, mert az szerintük indokolatlanul utasította vissza polgári kezdeményezésük bejegyzését, és így el sem kezdhették az egymillió aláírás összegyűjtését annak szorgalmazására, hogy az unió lépjen fel a kisebbségek védelmében. A kezdeményezés több témában – így nyelvi, oktatási, kulturális ügyekben, regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén – összesen 15 intézkedést javasolt az Európai Uniónak. Az Európai Bizottság viszont szeptember 16-án közölte a tervezet kezdeményezőivel, hogy álláspontja szerint az európai sokszínűség megőrzését célzó kisebbségvédelmi tervezet nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe.

Szlovákia – mint ismeretes – több fronton is támad: a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) polgári kezdeményezésének elutasítását követő perbe is beszállt. Természetesen az Európai Bizottság oldalán, akárcsak Románia és Görögország. Magyarország eközben a kezdeményezők oldalán kérte a beavatkozását.

Az SZNT és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés elfogadása a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna.
Az Európai Bizottság 2013. július 25-én tájékoztatja a beterjesztőket, hogy úgy ítéli meg: a kezdeményezés nem tartozik a hatáskörébe.

Hirdetés