Gyomok az adódzsungelben

A kormány szakértelmét látva kétes, hogy egyáltalán beszélhetünk-e koherens gazdaságpolitikáról jelenleg ebben az országban.
Hirdetés

„Caragiale tollára kívánkozik a bukaresti adópolitika legújabb gyöngyszeme: az év elejétől bevezetett »oszlopadó« végrehajtási szabályait szűk félévi kemény munkával sikerült kiizzadni magukból az illetékeseknek, majd a közzététel másnapján már be is ismerte a kormányfő tanácsadója, hogy az intézkedést elszúrták. (…)

Komoly pengeváltások jöhetnek még e nyárelőn az »oszlopadó« kapcsán, a vihar várható erősségéről a vasárnapi választások másnapján tudhatunk meg többet. Mert akkor derül ki, hogy a kormányoldal mennyire lesz rászorulva arra, hogy az év második felétől csökkentse a munkáltatók társadalombiztosítási járulékairól szóló kampányígéreteket – a minősítés annak szól, hogy noha ez az intézkedés olyan lenne a versenyszféra számára, akár éhezőnek a betevő falat, a kormány szakértelmét látva kétes, hogy egyáltalán beszélhetünk-e koherens gazdaságpolitikáról jelenleg ebben az országban. Márpedig ha rá lesznek szorulva a munkáltatói járulékok csökkentésére, akkor a kormány adatai szerint 2,6 milliárd lejes pluszbevételt kell majd szerezzenek az év második felében. Egy dolog biztos: azt is rólunk, adófizetőkről fogják lenyúzni, mint ahogy az oszlopadó kivetéséért is végeredményben mi kapjuk majd a számlát, dráguló szolgáltatások képében.”

Hirdetés