A rendszer beteg

Két orvos sem jut ezer romániai lakosra – közölte a napokban az egészségügyi tárca az egyáltalán nem szívderítő valóságot. Azon pedig, hogy miért van ez így, nem kell sokat törnünk a fejünket.
Hirdetés

Országos összesítésben csak az ország 2007-es uniós csatlakozása után 15 ezer orvos választotta a hazai kórházak helyett Nyugat-Európát, újabban pedig az arab országok még kecsegtetőbb ajánlatokkal szippantják el gyógyítóinkat. Akiket nem lehet elítélni, hiszen az itthon 300 euró körüli fizetésből konkrétan nem lehet megélni, ráadásul nem is olyan könnyű bekerülni kezdőként a kórházakba.

A román egészségügy a mindent átitató korrupció miatt is bekerült ugyanakkor a napokban a híradásokba. Mint kiderült, furcsa fordulatot vettek a dolgok, s most már nem az van, hogy az orvosok a kórházból küldik át betegeiket a jobban felszerelt, ám fizetős magánrendelőikbe, hanem az amúgy is létminimumom tengődő állami egészségügyi intézményben dolgoznak saját zsebre. Például hamis papírokkal sztárorrokat plasztikáznak az égési sérültek kárára.
(…)
Ilyen körülmények között pedig nem lenne tisztább, ha törvényesítenék a mostani állapotokat, s tényleg csak az alapellátás lenne ingyenes? Aki pedig többet akar, hozzájárulása egy részét – ha lehetősége van, még nagyobb összeget – magánbiztosítóhoz irányíthatná át, hogy amikor nagy a baj, ne kelljen kölcsönhöz folyamodnia.

Hirdetés