Korruptak országa

Egyáltalán milyen megfontolás alapján mentegetnek olyan fehérgalléros bűnözőket, akik arra se méltók, hogy látogatóként megforduljanak a parlament épületében, nemhogy tízezrek képviseletében alkossanak törvényt?
Hirdetés

„Az eset egyáltalán nem számít szenzációnak abban az országban, amelynek hírhedt korruptságáról Washingtontól Brüsszelig mindenki tisztában van. Ha nem szolgálna bizonyítékként erre a Coman-félék ténykedése, elegendő bepillantani a napi híradásokba, miként nevezi egymást mélységesen korruptnak az ország államfője és miniszterelnöke.

Ebben a Caragiale-remekműbe illő, sajátosan romániai történetben az az érdekes, hogy a frissen elítélt politikus majdnem megúszta a letartóztatást, de parlamenti képviselőtársainak annak idején éppen nem erre szottyant politikai érdeke és kedve. Pedig se szeri, se száma azoknak a honatyáknak vagy kormánytisztviselőknek, akiknek esetében a törvényhozás megtagadta az őrizetbe vételt vagy a bűnvádi eljárás lefolytatását.

Erre hétfőn is szolgáltatott példával a képviselőház jogi bizottsága, amikor nem hagyta jóvá Florin Popescu képviselő őrizetbe vételét, akit azzal gyanúsítanak, hogy a 2012-es választási kampány idején egy üzletembertől kapott hatvanezer grillcsirkével vásárolt szavazatokat. Nem tudni, ismerik-e a romániai képviselők és szenátorok a babitsi intést, miszerint vétkesek közt cinkos, aki néma. Egyáltalán milyen megfontolás alapján mentegetnek olyan fehérgalléros bűnözőket, akik arra se méltók, hogy látogatóként megforduljanak a parlament épületében, nemhogy tízezrek képviseletében alkossanak törvényt?”

Hirdetés