Ki az a Dobre?

Annak idején egyetlen szava sem volt, amikor a jelenleg Bernády nevét viselő iskolát akkori szövetségesei a nacionál-kommunista diktátor Ceauşescu udvari költőjéről, Adrian Păunescuról akarták elnevezni.
Hirdetés

 

A megyei önkormányzat elnöke által jegyzett sajtónyilatkozat szerint a volt alpolgármestert „húsvét nagyhetén nem harminc ezüstért, hanem tizenhat szavazatért – ennyi RMDSZ-es és PDL-s képviselő voksolt a cserére, sz. megj. – adták el”. Mit fájlal annyira az etnikai gyűlölet hangján megszólaló liberális góré? Hát azt, hogy az állítólag még 2012-ben megkötött titkos PDL–RMDSZ paktumban foglaltak szerint a Színház-téren felállítanák a Sütő-szobrot, visszaadnák a Kossuth Lajos utcának a nevét, a római katolikus egyháznak  visszaszolgáltatott iskolaépületben, a jelenlegi Unirea líceum mellett, létrehoznának egy római katolikus középiskolát, közpénzből végeztetnék el a Bolyai líceum épületének főjavítását stb. Dobre „ingatlanügynökségnek” nevezte a városházát, és szerinte Ciotlăuşt amiatt állították félre, mert rájött annak működési módjára.  Kiemelt „figyelmet” kapott Sütő András, akit a megye első embere nemes egyszerűséggel lekommunistázott, mondván: ez az oka, hogy nem szavazták meg a szoborállításra vonatkozó határozatot. Állítása igazolásául idézett az író szocializmust és kommunizmust dicsérő egyik írásából. Mintha Sütőt emiatt értékelnénk, s nem a hetvenes-nyolcvanas években született, az erdélyi magyarság kiszolgáltatott sorsát ábrázoló műveiért. Érdekes, annak idején egyetlen szava sem volt, amikor a jelenleg Bernády nevét viselő iskolát akkori szövetségesei a nacionál-kommunista diktátor Ceauşescu udvari költőjéről, Adrian Păunescuról akarták elnevezni.

Elképzelem, hogy az eset után, sok vásárhelyi román felteszi magában a kérdést: ki az a Sütő? De ki az a Dobre? – kérdem én.”

 

 

Hirdetés