Kinek áll a zászló?

Valószínűsíthető, hogy egyhamar nem születik meg a zászlótörvény végleges, mindenki által elfogadott változata. Az is egyre nyilvánvalóbb: az erről szóló vita nem a helyzet végleges rendezését, sokkal inkább a résztvevők politikai érdekeit szolgálja.
Hirdetés

„Majdhogynem lehetetlen küldetésnek tűnik olyan jogszabály megalkotása, amely a kormánytöbbség gerincét adó szociáldemokraták és a székelyföldi magyarság számára is elfogadható – felmerül a gyanú: nem is ez a cél –, ugyanakkor teljesen világos, milyen politikai érdekek húzódnak meg e terv mögött. Az európai parlamenti választások küszöbén ugyanis az RMDSZ-nek fel kell mutatnia, hogy kiáll a közösségi jelkép szabad használatáért, mi több, a hatalomra lépés helyességét is igazolnia kell – a zászlótörvényről szóló vita pedig kiváló alkalom arra, hogy felvállalják eme közösségi igény képviseletét, igazolják a bukaresti, kormányzati jelenlét szükségességét.

A szociáldemokratáknak úgyszintén bizonyítaniuk kell, leginkább saját választóiknak, hiszen az új kormány beiktatása előtt Traian Băsescu államfő éppen arra utalt: túl sokat engednek a magyaroknak az RMDSZ kormányra lépéséért. Most tehát cáfolniuk kell e felvetést, ugyanakkor arról az erőteljesen nacionalista hangütésről is le kell mondaniuk, amely eddig jellemezte megnyilvánulásaikat, azzal ugyanis kormányzati partnereiket, Kelemen Hunorékat gyengítenék, közvetett módon pedig a magyar szervezet ellenzékét erősítenék.”

Hirdetés