Még több Bukarest

Sokat járt Traian Băsescu Székelyföldre, de nem eleget – az autonómiával kapcsolatos, egyre kevésbé empatikus és egyre radikálisabban elutasító kijelentései legalábbis erről tanúskodnak.
Hirdetés

„Legutóbb egy vasárnap esti tévéműsorban fakadt ki ismét, félmondatban elintézte az Európa Tanács múlt héten elfogadott, a kisebbségi autonómiaformák mellett állást foglaló jelentését – ennyit a modell­értékű romániai kisebbségpolitikáról! –, majd az untig ismételt érvrendszerbe kapaszkodva leszögezte: alkotmányellenes az önrendelkezés melletti törekvés, beszélni sem lehet róla. (…)

Akad viszont az államfő érvelésében egy újabb elem is, mely talán még aggasztóbb, mint az autonómiával kapcsolatos jól ismert álláspontja. Azt ecseteli ugyanis, hogy a székelyföldi megyék vezetői sem különbek, mint a többiek – utal két olyan helyi báróra, aki ellen korrupció gyanújával zajlik eljárás –, hisz ugyanúgy alárendeltségi viszonyban tartják a polgármestereket, ezért szerinte a helyi autonómiát is szűkíteni kellene. Bizonyos részletekben akár igaza is lehet az államfőnek. (…)

Az viszont mégiscsak igen rossz ómen, hogy az elmúlt időszakban ismét fölöttébb aktívvá vált, új pártja útjait egyengető és a miniszterelnöki pályával kacérkodó Băsescu alig leplezetten a további központosításban látja a megoldást a már amúgy is túlcentralizált államigazgatás problémáira.”

Hirdetés