Félemberek

A magyarországi politikum negyedszázados alkotmányos mulasztásban van a nemzetiségekkel szemben, s bár az új választójogi törvény ennek a helyzetnek az orvoslását ígérte, minden maradt a régiben, csak felbokrétázva.
Hirdetés

„Úgy gondolom, hogy ha valami nem változik összeurópai szabályozás szintjén, hovatovább a nemzeti kisebbségek nem csak félemberek lesznek, hanem egyszerűen nem lesznek. Sem Magyarországon, sem máshol. Ez még optimális esetben is csupán idő és a kisebbségi közösségek létszámának függvénye, de nyugodtan számolhatunk a kijevihez hasonló politikai történésekkel is.

Azért, hogy ez mégse így legyen, sem az összeurópai kisebbségi »fájdalmakra« teljesen süket többség nem fog tenni, sem önmagukban e közösségek sem tehetnek semmit. Külön-külön jelentéktelen félemberek maradunk, az egyetlen lehetőség az, amit az RMDSZ és partnerei tavaly már sikertelenül megpróbáltak a Minority Safe Pack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéssel – közös erővel bejelentkezni az európai köztudatba.”

Hirdetés