Salamoni döntés

Akkor részesülnek egyenlő elbánásban a román és magyar fiatalok, ha ugyanannyi nap alatt ugyanannyi vizsgát kell letegyenek. A több tudálékoskodó és jogászkodó magyarázkodás.
Hirdetés

„Mintegy 10 hónappal ezelőtt a Diszkriminációellenes Országos Tanácshoz fordultam azzal a kéréssel, hogy állapítsák meg, hogy az érettségi vizsgák megszervezése során a tanügy-minisztérium diszkriminál, hisz a tanulmányaikat magyarul végző tanulók nem csak hogy több vizsgát kell letenniük, de ráadásul ezt még ugyanazon időszakban, tehát kevesebb idejük jut pihenésre az érettségi időszakban. 

 
(…)
 
Nyilvánvalóan hamis az az állítás, hogy akik magyar nyelvből is érettségiznek, erről kapnak egy külön (nyelvi kompetenciát igazoló) diplomát, amit bármilyen módon hasznosíthatnak később munkavállalás esetén.
Csúsztatással ér fel az az állítás, hogy azok tanulhatnak egyetemen magyarul, aki a középiskolát is magyarul végezték és magyarból is érettségiztek.
 
Mindent összevetve: nem kell 120-as IQ ahhoz, hogy valaki belássa: az érettségi az érettségi, s akkor részesülnek egyenlő elbánásban a román és magyar fiatalok, ha ugyanannyi nap alatt ugyanannyi vizsgát kell letegyenek. A több tudálékoskodó és jogászkodó magyarázkodás.
 
Nem utolsósorban: a döntést a Tanács egyhangúlag hozta, az aláírók között pedig két magyar név is szerepel. Ez őket minősíti.”

Hirdetés