A nacionalizmus mint bunkóság

A reprimitivizációnak gazdag szakirodalma van – a folyamat megállíthatatlan, sopánkodni rajta felesleges –, de megragadható publicisztikailag is.
Hirdetés

Hanem eszembe jutott egy régi gondolatom, és nyílt levelet írtam az ország legnépszerűbb tévébohócának, Mircea Badeának. Bár az ország elnökével szembeni ellenszenvét osztom, és alig várom, hogy a duhaj csúcsragadozó a törvény ítélőszéke elé kerüljön, ki kell jelentenem, hogy ez a mellesleg nem tehetségtelen fiatalember maga a megtestesült politikai inkorrektség. Helytelen, hogy a műveletlenségét fitogtatva a nézők közönségességére utazik, helytelen például, hogy humorának legfőbb forrása a nevek kifacsarása, a magyar nevek hibás kiejtése láthatóan különös kéjt okoz neki, helytelen, hogy a leggyakoribb érve: nem érti a dolgot… Egyszóval felfújt hólyag, mondhatnám, szinte tökéletes bunkó. Szégyellem, hogy néha szórakoztatott, az utóbbi időben egyszerűen nem tudom nézni.

Két kérdésben fordultam hozzá. Az első politikai-közéleti. Ahányszor alkalma volt, de különösen olyankor, amikor felmerült a magyarok kormányra kerülése, az antennák sztárja azzal érvelt, hogy az RMDSZ mindkét felfüggesztéskor az államelnök oldalán állt. Ezt a valótlanságot a világhálón is ellenőrizhető módon cáfolni lehet. 2007-ben az RMDSZ mind a parlamentben, mind a választók eligazítását illetően a felfüggesztését támogatta, okkal (az államelnök alkotmányt sértett, ezt voltaképpen a talárosok is elismerték, bár hozzátették, hogy »csak egy kicsit«); utána a sebzett politikai vadállat nemtelen bosszút állt, szegény Nagy Zsolt azóta is nyögi. 2012-ben az RMDSZ a parlamentben megszavazta a felfüggesztést, a választóknak pedig azt tanácsolta, szavazzanak belátásuk szerint. Igaz, hogy volt egy nagyokos megyei vezetőnk, aki távolmaradásra buzdított, akárcsak a magyar miniszterelnök, még az is valószínűsíthető, hogy ezzel szerepet játszottak a székely szavazók tömeges távolmaradásában – de tény, hogy az RMDSZ végül is politikailag helyesen járt el.

A levelemet így folytattam (fordítom magyarra): »Nem tudom, sikerült-e legalább elgondolkoztatnom. Tudnia kell azonban, hogy e nélkül a több-kevésbé politikai érv nélkül az RMDSZ-ellenes megnyilvánulása egyszerűen nacionalizmus. Aminek lehet visszhangja az ilyen szellemű emberek körében, lehet akár választási hatása, de nem jelenthet kiindulópontot felelős politikusok számára. Meg kell szoknia, hogy a romániai magyar nemzeti közösséget illető demokratikus döntések a közérdeket (igen, a román nemzeti érdeket) szolgálhatják, és az RMDSZ kormányra kerülése esetén fogják is szolgálni. A Victor Ponta kormányfő emlegette társadalmi és etnikai békén túlmenően gondoljon arra, hogy hozzáértésükkel, tapasztalatukkal, komolyságukkal és megbízhatóságukkal a magyarok hozzájárulhatnak a kormányzás művéhez.«”

 

Hirdetés