Repülni tanít

Jelképek egész sorát bontogató ünnep, amely a legkisebb településen is előcsalogatja a tettre vágyók mellett az unottak, csalódottak, elkeseredettek sorát. A szabadság ígérete véget nem érőnek tűnik az idegen hatalmak béklyójában.
Hirdetés

„Március 15-e a nemzeti identitás napja, a hősiesen végigküzdött, s mégis levert 1848-49-es szabadságharc máig ható üzenete, amely győztes és vesztes csaták, rendkívüli események emlékhelyeivel szórta tele a Kárpát-medencét. Azért, hogy ne felejtsünk. S ahol nem volt ahol emlékezni, az évek során oda is került egy-egy kopjafa, szobor.

Diktatúrák üldözték, tiltották, forgatták ki, majd próbálták a maguk képére alakítva eszközzé alacsonyítani. Soha nem sikerült, s ma is kisiklik azok kezéből, akik eltávolodnak valódi üzenetétől.

A nemzet egyesülésének, az önrendelkezésnek, a gondolat szabadságának az ünnepe. Élő-eleven jelkép, amely nem ígér azonnali győzelmet, de minden évben eszünkbe juttatja, hogy csalódások, veszteségek, nehéz idők ellenére sem szabad feladni a változásba vetett hitet, a reményt, emberi sorsunk legszebb ajándékát.”

 

Hirdetés