Veszélyes precedens

Veszélyes precedenst teremtett a belügyminisztérium, amikor a „szélsőséges tevékenysége” miatt megtiltotta több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzon.
Hirdetés

„A magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült PSD-politikus kijelentései már senkit nem lepnek meg. A kontextus viszont menet közben megváltozott, hiszen pártja éppen azzal az RMDSZ-szel kormányoz, amelynek elnöke február közepén azt ígérte, hogy még a tavaszi parlamenti ülésszak során beterjesztik a döntéshozók elé az autonómiastatútumot.

Jelen körülmények között nagy felelősség hárul az RMDSZ politikusaira. Amennyiben komolyan gondolják, s nemcsak ellenzékben állnak ki az önrendelkezés mellett, mielőbb lépniük kell. S nem csupán arról van szó, hogy iktatniuk kell a tervezetet, aztán lesz, ami lesz, hanem ki kell állniuk, s el kell magyarázniuk kormánypartnereiknek és az ellenzéki pártok képviselőinek egyaránt, hogy az autonómia nem ördögtől való, s mi csak azt kérjük, ami más nemzeti közösségeknek már rég megadatott az Európai Unióban.

Tudjuk, hogy nem könnyű a krími elszakadási vágy, a skóciai és katalóniai függetlenedési kísérletek közepette, de kezdeményezni kéne végre az érdemi párbeszédet.”

Hirdetés