Aggódó Peti

Már a Postarétre menet feltűnt a rendfenntartók – csendőrök, rendőrök, s egyéb „vitézek” – hangsúlyos jelenléte a városban, még ott is, ahol szerintem egyáltalán nem volt indokolt.
Hirdetés

„Hazaérve bekapcsoltam a tévét, hadd lám, hogyan tálalják az eseményt a román hírcsatornák.

Megtudtam: szélsőséges nacionalisták közé keveredtem, akik petárdákkal, kövekkel hajigálták a román rendfenntartókat. Ha hiszik, ha nem, én mindebből semmit nem tapasztaltam, az incidenst, amire hivatkoztak, percek alatt felszámolták. Aztán az interneten rábukkantam a hírre – 20 óra 55 perckor jelent meg a maszol.ro hírportálon –, miszerint Peti András, Vásárhely alpolgármestere aggódik az események miatt. »Nagyon aggódom amiatt, ami most Marosvásárhelyen történik. Már akkor aggódtam, a várható következmények miatt, amikor Izsák Balázs a megemlékezés végén polgári sétára invitálta a tömeget« – mondta az alpolgármester, aki szerint az etnikai feszültségeket, az RMDSZ-ellenes hangulatot elsősorban a kisemberek sínylik majd meg, akik nap mint nap szembesülnek problémákkal a hivatalokban. »Nem tudom, tudatosult-e bennük, hogy nagyon sok problémájukban csak az RMDSZ tud segíteni« – tette hozzá.
 
Napnál világosabb, hogy Peti András beállt a hivatásos aggódók, rettegők sorába – tudják: a fasisztázók, antiszemitázók közé –, de mielőtt még beteggé aggódná magát, hadd ajánljam figyelmébe Daniel Manea alezredesnek, a csendőrség szóvivőjének a nyilatkozatát, amelyben elmondja, hogy jelentős incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. «Kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták. Egy résztvevő egy petárdát is felrobbantott a tömegben, de ez elszigetelt eset volt« – tette hozzá a szóvivő. Az alezredes azt is elmondta, senkit nem állítottak elő a rendezvény kapcsán.
Következésképpen: fölösleges volt az aggódás Peti részéről.”

Hirdetés