Világ magyarjai, álljatok ki mellettünk! – kéri az SZNT

A Székelyföld területi autonómiája mellett a gyülekezési jog és a szólásszabadság tiszteletben tartásáért is tüntessenek hétfőn a világ magyarjai Románia nagykövetségei előtt – kéri Izsák Balázs, az SZNT elnöke.
Hirdetés

A világ magyar közösségeihez intézett szerdai felhívásában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azt kérte, a Székelyföld területi autonómiája mellett a gyülekezési jog és a szólásszabadság tiszteletben tartásáért is tüntessenek hétfőn Románia nagykövetségei előtt.

Az SZNT elnöke arra kérte a világ magyar közösségeit, hívják fel országuk kormányának és egész társadalmának a figyelmét arra, hogy abban az országban tér vissza az alapvető emberi jogok megsértése, amelyben 1989-ig „Európa legembertelenebb és legsötétebb diktatúrája működött”.

Izsák Balázs arra utalt, hogy Marosvásárhely polgármestere csak részben hagyta jóvá a székely szabadság napja elnevezésű rendezvényüket. Engedélyezte, hogy megemlékezést tartsanak a székely vértanúk emlékművénél, a három vértanú – Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – kivégzésének 160. évfordulóján, de megtiltotta, hogy – a tavalyi forgatókönyvnek megfelelően – a tömeg a városközpontba, a prefektusi hivatalhoz vonuljon a demonstráció petíciójával.

Hirdetés