Variációk EP-témára: Mit rontott el az RMDSZ az EP-listájával?

Ülök, és próbálom megmagyarázni magamnak, miért nem tartom jó döntésnek, hogy Vincze Lorántot sorolták a harmadik helyre, Winkler és Sógor mögé az EP-jelöltek listáján.
Hirdetés

„Az RMDSZ EP-listájának harmadik helye az, amely valószínűleg nem befutó, de megfelelő mozgósítással, a románság részvételi arányát meghaladó magyar részvételi aránnyal akár az is lehet. Ez a hely volt az igazi tétje az RMDSZ szombati, jelöltrangsoroló SZÁT-jának. Ülök, és próbálom megmagyarázni magamnak, miért nem tartom jó döntésnek, hogy Vincze Lorántot sorolták a harmadik helyre, Winkler és Sógor mögé az EP-jelöltek listáján, és főleg, hogy miért született ez a döntés.

 
A kérdésem első felére egyszerű a válasz: Vincze egy háttérpolitikus, akit nem tartok elég ismertnek ahhoz, hogy szavazatokat hozzon. Nem a felkészültségével, a képességeivel, hatékonyságával, esetleg karakterével van bajom – ezekre alig lehet bármilyen rálátásom –, hanem azzal, hogy a kutya sem ismeri, így a mozgósításban nem lehet rá alapozni.
 
A kérdésem második felére viszont nincs egy határozott válaszom, csak válasz-verzióim. Ezek következnek:
 
1. Az RMDSZ nem az arcokkal, hanem egységesen, a tulipánnal készül kampányolni. És azt hiszik, ez elég. Hát nem. Lehet, hogy az emberek nem követik, vagy nem is érdekli őket, mit csinálnak képviselőik Brüsszelben, de az igenis érdekli őket, ki képviseli ott az erdélyieket. (…)
 
3. Az RMDSZ vezetése úgy véli, teljesen esélytelen a harmadik befutó hely megszerzése, és úgy döntött, ha már úgyis mindegy, legalább felépítenek a kampányban egy fiatal politikust.
 
4. Az MPP-é lesz a harmadik hely. A polgáriak a kiegyezés fejében a harmadik helyet kérnék az RMDSZ listáján, így megintcsak nincs jelentősége, hogy jelenleg ki van ott. Megérzésem szerint akkor lesz RMDSZ-MPP kiegyezés, ha Tőkés Erdélyben indul, bármilyen konstrukcióban. Ha Tőkés nem indul, akkor Vincze marad a helyén.
 
5. Nem Vincze érdemei, hanem a többi jelölt nagyobb rizikófaktora határozta meg a sorrendet. Eckstein régóta különvéleményes politikusnak számít, semmiképpen nem illik rá a jó pártkatona meghatározás, így elképzelhető, hogy egyesek kiszámíthatatlannak tartják, mint potenciális EP-képviselőt. Egy női jelöltről még mindig gondolhatják azt egyesek, hogy nem tud szavazatokat hozni, de persze az is lehet, hogy Hegedüs Csilla nem is akart olyan nagyon Brüsszelbe menni. Az is lehet, hogy Eckstein és Hegedüs egymás esélyeit gyengítették. Vincze pedig még mindig ismertebb és tapasztaltabb Antal Lórántnál. (…)
 
7. Ezt hozták az erőviszonyok. Vinczének erősek voltak a támogatói, és véghezvitték akaratukat.
 
8. Titkos szavazás volt, mindenki a saját belátása szerint voksolt, és ez lett az eredmény. Pont.
 
És ezek a forgatókönyvek nemcsak vagy-vagy-ként, hanem és-és-ként is működhetnek.”

Hirdetés