Nem mind arany, ami Szocsi

Nem az oroszok, nem a Kelet hozta Nyugatra, hanem a Nyugat küldte Keletre a kommunista fertőzetet.
Hirdetés

„Nyugodtan nézhetem az orosz-kanadai versengést szárazon és vízen, hóban és gyepen, ha tudom, értem, miféle lepra volt a szovjet számukra, oroszokra is.

Szocsiban lehetnék, ha elmentem volna, most ott nyugtathatnám annak a nyolcvan országnak 3000 sportolóját és az otthoni szurkolókat, hogy semmi vész, nem Lenin és Sztálin óvó tekintete védelmezi az igazakat…

Ezt a néhány gondolatot is csak azért jegyeztem ide, nehogy nyugati sugalmazásra tovább higgyük, hogy az oroszok, esetleg a grúzok, ukránok találták és szállították az ártatlan Nyugat számára a kommunista fertőt, ellenkezőleg. Igaz ugyan, hogy Robert Owen (1771–1858) a 19. században igazi szociális közösséget, kommunát létesített Angliában a nyomorgók számára, meg is bukott, próbálkozott Amerikában is, ott is sikertelenül; a kapitalizmus sosem volt alkalmas az egyenlőség eszméire a gyakorlatban. De Lenint nyugatról küldték zsák pénzzel a cári Oroszországba, vitte az eszmét is. A többit a fejünkbe verte Sztálin… Ám nem mind kommunista, aki orosz…Hát nézzük Szocsit szeretettel, nézzük magunkat és azokat, akik őrülten meggazdagodtak még a kommunista pocsolya nyomában is!”

Hirdetés