Ne csak a pillanatnak élni!

Miközben a nemzetközi pénzintézet és az Európai Bizottság pontosan tudni véli, mely irány mentén kell haladnia az országnak, Băsescu és Ponta telefonon intézi a pénzügyeket.
Hirdetés

„Merthogy közvetlen párbeszéd nincs köztük a Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezségről, pontosabban az üzemanyag literére számított 7 eurócentes adóról. Az államfő kijelentette, nem írja alá a szándéklevelet, amely kézjegye hiányában nem kerülhet az IMF igazgatótanácsa elé, Ponta pedig köti az ebet a karóhoz: muszáj bevezetni az új sarcot, mert az így bevételezett összegeket betervezték az idei költségvetésbe. Amely – mármint a büdzsé – igen érdekes helyzetbe került, legalábbis a kormányfő szerint: sem lezárni, sem újranyitni nem lehetséges, ha elvetik a 7 eurócentes üzemanyagadót.

Nos, jó kis patthelyzet alakult ki a költségvetés és az IMF-útmutatások alapján készített szándéklevél kapcsán. Băsescu nem kifogásolja teljességében az egyezményt, csupán annak a 7 eurócentes adóra vonatkozó kitételét, mivel, mint mondta, »nem akar indokolatlan költségekre újabb adót kivetni«. Számítások szerint az új adónem bevezetésének elhalasztása 125 millió eurós hiányt okoz a büdzsében, amit az államfői logika szerint fölösleges kiadásokra fordítanának.
Érdekesen alakul hát a 7 eurócentes vita a két országvezető között, ám miközben e témát osztják, úgy tűnik, egyikük sem hallja meg az üzletemberek szövetségének hangját. A vállalkozók azt kérik, hogy az IMF-fel való jövőbeni tárgyalásokon a kormány határozottan álljon ki a hosszú távú, fenntartható gazdasági fejlődést, a munkahelyteremtést, a visszafordított nyereség adómentessé tételét célzó intézkedések mellett, ne csak »pillanatnyi makrogazdasági feltételek teljesítésére« korlátozódjanak az egyeztetések.

Az egyre szegényedő államkasszát nézve a vállalkozói szféra követelése igencsak jogos, már csak az a kérdés, van-e a Ponta-kormánynak egyáltalán elképzelése arról, hogy hogyan alakuljon Románia gazdasága az elkövetkező egy, két, esetleg több évtizedre előre?”

Hirdetés