História vagy hisztéria?

Ismerjük be, hogy ma már nem a diszkrimináció akadályozza elsősorban az erdélyi, székelyföldi magyar családokat a felemelkedésben, hanem olyan civilizációs tényezők, amelyeket csak mi magunk küszöbölhetünk ki.
Hirdetés

„Sokan, egyre többen vannak Európa keleti peremén, akik az orwelli megállapítást beépítik a politikai credójukba: aki a múltat ellenőrzi, az ellenőrzi a jelent; aki a jelent ellenőrzi, az a jövőt ellenőrzi. A múlt ellenőrzésének legkönnyebb módja szerintük a közel- és régmúltról szóló információk finom manipulálása, az értelem tompítása az (atavisztikus) érzelmek felkeltése, korbácsolása.

(…)

A történelemhamisítás ugyanis előbb-utóbb megbosszulja magát. Akkor is vagy főként akkor, ha azt valamelyik politikai erő gyakorolja. (Az Antena3 esetében a múlt-újraképzés folyamatában a történész, a sajtós és a politikus is egymásra talált.)

Talán célszerűbb lenne kevesebbet foglalkozni a múlttal. S ha már ez kulturális indíttatásunk okán nehezünkre esik, legalább az önbecsapás ártalmaitól óvjuk meg magunkat.

Ismerjük be, hogy ma már nem a diszkrimináció akadályozza elsősorban az erdélyi, székelyföldi magyar családokat a felemelkedésben, hanem olyan civilizációs tényezők, amelyeket csak mi magunk küszöbölhetünk ki.”

 

 

Hirdetés