Valutaalapos gyámolítás

Első pillantásra igen kecsegtetőnek tűnik az ajánlat, csakhogy alaposabb elemzéskor kiderül, nem egyéb kampányfogásnál, mellyel a Romániában igen jelentős számban élő kiskeresetűek, nyugdíjasok szavazatát vásárolná meg a hatalom.
Hirdetés

„A Valutaalappal folytatott sikeres tárgyalások diadalaként jelentette be a miniszterelnök, hogy az állam segít a kiskeresetűeknek az őket nyomorító bankhitelek törlesztésében.

Mind­azok, kiknek jövedelme átlagbér – 1600 lej – alatti, átütemezhetik adósságukat, s a következő két évben az eddigi részletük felét lesznek kötelesek fizetni, a kamat különbözetét pedig az állam állja.

Első pillantásra igen kecsegtetőnek tűnik az ajánlat, csakhogy alaposabb elemzéskor kiderül, nem egyéb kampányfogásnál, mellyel a Romániában igen jelentős számban élő kiskeresetűek, nyugdíjasok szavazatát vásárolná meg a hatalom. Elsősorban a bankokon segít, nem pedig a kisembereken, hisz az a bizonyos segély valójában őket gazdagítja. Jó pár évvel ezelőtt úton-útfélen dobálták utánunk a kölcsönöket, mindenki vette, szórta a pénzt két marékkal.

Most meg sem próbálják elemezni, ki volt felelőtlen, és ki került önhibáján kívül nehéz helyzetbe. Más országokban elsősorban a jelzáloghitelek miatt bajba kerülteket támogatja az állam, azokat, akik a házat veszítik el fejük fölül, mert a válság miatt fizetésképtelenné váltak. Romániában éppen rájuk nem – vagy csak kevés esetben – vonatkozik az intézkedés.”

Hirdetés