Moldáv akcentussal beszél románul a magyar diplomata

A magyar kormánynak nincs erdélyi földvásárlással kapcsolatos programja. Interjú.
Hirdetés

 „Megbízatása legelején a román média figyelmébe került a bukaresti magyar nagykövetség a mezőgazdasági attasé azóta elhíresült Krónika-interjúja miatt. Az időközben hazahívott Szabó József Andor ebben a magyar kormány állítólagos földvásárlási programjáról beszélt. Amikor a Népszabadság Önt erről kérdezte, letagadta az interjút. Fenntartja-e még, hogy ez az interjú valójában nem is létezett?

 
A magyar kormánynak nincs erdélyi földvásárlással kapcsolatos programja. Amikor először kérdeztek erről, amire Ön is utal, a volt kollégám tájékoztatása alapján foglaltam állást, ami szerint ő szóban ugyan elmondta az erre vonatkozó saját elképzeléseit egy konferencia szünetében, tehát beszélgetés volt, de nem a nyilvánosságnak szánva, vagyis nem egy formális interjú készült.
 
Ezt azért is kérdem, mert közben a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete megvizsgálta az ügyet, meghallgatta az interjú hanganyagát, majd állást foglalt a szerző, Szucher Ervin szakmai hitelének védelmében. Hogyan kommentálja ezt az állásfoglalást?
 
Mivel a MÚRE illetékes bizottsága nem tartotta fontosnak meghallgatni sem az én álláspontomat, sem a volt szakattasé véleményét, a magam részéről nem kommentálom az állásfoglalást, az ügyet lezártnak tekintem.
 
Milyennek látja a mai román-magyar diplomáciai viszonyt a nyolc évvel ezelőttihez képest?
 
A kapcsolatok az elmúlt nyolc évben is széles skálán mozogtak, voltak konstruktívabb és hűvösebb periódusok egyaránt. Románia NATO- és EU-csatlakozása óta kiszélesedtek az együttműködés keretei és lehetőségei, melyekhez külső forrásokat is igénybe tudunk venni, Brüsszelben pedig rendszeressé váltak a felső szintű találkozók, amiket kiegészítenek az informális megbeszélések.”
 

Ha érdekli, hogy miért beszél moldáv akcentussal románul Zákonyi Botond nagykövet, olvassa el a teljes interjút az alábbi linken.

Hirdetés