Kormányzati „lélekmelegítő”

Az ország délkeleti tartományaiban hóvihar tombol, a többméteres hótorlaszok szorításában az emberek az életükért küzdenek, a belpolitikában azonban annál forróbb a hangulat.
Hirdetés

A paloták közötti konfliktus úgymond „zsigeri”, de a jövedéki adó kapcsán kibontakozott nyilatkozatháború sem új keletű. Az államfő már a tervezett adóbevezetés első bejelentése után tiltakozott, és már akkor kijelentette, nem írja alá a memorandumot. Akkor Victor Ponta úgy kommentálta, hogy Traian Băsescu aláírása nélkül gyakorlatilag eshet a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal tavaly nyáron megkötött 4 milliárd eurós elővigyázatossági hitelszerződés. Ezt az állítást akkor a költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter azonnal cáfolta: a hitelmegállapodás ettől ugyan még érvényben marad, de az IMF igazgatótanácsa nem fogja napirendre tűzni a szándéklevél jóváhagyását. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az üzemanyag jövedéki adójának literenként 7 eurócenttel történő emelése még mindig kisebb mértékben befolyásolja a lakosságot, mint az a veszteség, amelyet Băsescu okoz az országnak. Egyik kormánypárti politikus akkoriban egyenesen Néróhoz hasonlította az elnököt, aki – szerinte – „megbomlott” és a véreskezű császárhoz hasonlóan „lángba borítaná az országot”.

A múlt héten Traian Băsescu a Valutaalap küldöttségével történt találkozón azt mondta, nem ért egyet ugyan az üzemanyag megadózásával, viszont nem gördít akadályt a kormány–IMF-döntés elé. 

Hogy mit döntenek, kiderül, az IMF-küldöttség február 5-én távozik az országból. A benzinadó nem marad el, Ponta szerint április 1-jénél tovább semmiképpen sem halasztják. Ezzel „melegíti” a természet megvadult erőivel küszködő népet.”

Hirdetés