Fazonigazítás

A Jobbik stratégái felismerték azt, amit akár 2010-ben is az elemzőképesség minimumával megáldott bármelyik szakértő megmondhatott volna: nemhogy győzni, de kitörni a 20%-os küszöb alól a kereskedelmi tévék porig rombolásának retorikájával, fáklyás meneteléses reklámklippel nem lehet.
Hirdetés

„A Jobbik újabb fősodratú, a középre húzó szavazókat megszólítani igyekvő plakáttal rukkolt ki, melyen egy konszolidáltságot, harmóniát, vallásos érzületet sugárzó háromgenerációs család látható. Kétségkívül ez az a létmodell, melyet nemzetünknek kívánhat minden hagyományos értékekben hívő, életét az „Isten–haza–család” értékhármas jegyében élő magyar hazafi. Ugyanakkor támadják a plakátot jobbról, balról, de még szélsőjobbról is. Nem szívesen írom le ezt az agyonkoptatott és jellemzően a hitelrontás szándékával, rágalmazásként bevetett kifejezést, de jelen esetben indokolt.

Érdekes egybeesés a Jobbik fazonigazítása és a Magyar Hajnal színrelépése. Mintha legalábbis készakarva átengednék a választói politikai paletta jobb szélét az új szerveződésnek, melynek honlapján az agresszívebbnél agresszívebb Jobbik-ellenes bejegyzéseket olvasva, elég világos, hogy velük békés együttélésre nem számíthat a Jobbik, nekik a rombolás a céljuk, a bosszú, az elégtétel jogos vagy képzelt sérelmekért. Úgyhogy aligha ez a magyarázat a különös egybeesésre, inkább az, hogy a Jobbik stratégái felismerték azt, amit akár 2010-ben is az elemzőképesség minimumával megáldott bármelyik szakértő megmondhatott volna: nemhogy győzni, de kitörni a 20%-os küszöb alól a kereskedelmi tévék porig rombolásának retorikájával, fáklyás meneteléses reklámklippel nem lehet.

A választók többsége a »nyugodt erő« imázsát honorálja szavazatával, békés jólétre törekszik, a forradalmat, zavargásokat asszociáló radikalizmus távol áll tőle. Az új imázs ezt a réteget, a nagy többséget szólítja meg párhuzamosan a fiatalokkal, akiknek körében a Jobbik felmérései szerint már ők a legnépszerűbbek.”

Hirdetés