Mit is kell érvényesítenünk?

Elképesztő húzás volt a kormányzó szövetségtől, hogy a közvéleményt nem is foglalkoztató alkotmánymódosítást hirtelen odacsapta a szintén nem nagy érdeklődéssel övezett európai parlamenti választásokhoz.
Hirdetés

„Hiszen a szociáldemokratákból, nemzeti liberálisokból és konzervatívokból álló, sok konfliktussal és nézeteltéréssel terhelt koalíció vezetői valószínűleg jól emlékeznek arra, hogy 2012 nyarán létszámhiány miatt érvénytelennek bizonyult a Traian Băsescu félreállítására vonatkozó népszavazás, és azóta semmi nem növelte a részvételi kedvet. Utólag ugyan aktualizálták a népszámlálási adatokat, de nem valós lakosság, hanem egyéb érdekek figyelembevételével, de ez most oda vezetett, hogy az SZLSZ a saját csapdájába eshet: mert a javíthatatlannak tűnő hazai állapotoktól megcsömörlött és a jobb élet reményében kitelepedett románok milliói aligha fognak egy májusi hétvégén hazatódulni azért, hogy egy tét nélküli szavazáson részt vegyenek. Sorsukat ugyanis sem az EP-képviselet, sem a Dâmboviţa-parti uralkodó nem befolyásolja, sőt: éppen azért vették saját kezükbe, mert megelégelték az itthoni gyakorlatot.
Lehetetlen, hogy ezt éppen azok nem mérték volna fel, akik amúgy nagyon is értenek érdekeik érvényesítéséhez, tehát inkább az a kérdés, hogy kinek használhat egy újabb érvénytelen népszavazás.”

Hirdetés