Bölöni – CR7

A jó edző nélkülözhetetlen tulajdonsága, hogy képes felfedezni játékosaiban a rejtett potenciált. Bölöni ilyen.
Hirdetés

„Ki tudja, hogyan alakult volna a világ legjobb játékosának, Cristiano Ronaldónak a karrierje, ha tizenkét évvel ezelőtt a lisszaboni Sporting edzőjeként Bölöni László a még nem egészen tizenhét éves fiút egy edzésen nem veszi be a „nagyok közé”?

 

Ennek a remek futballistának, a mi Bölöni Lászlónkról beszélek, megadatott, hogy tehetsége és testi adottságai mellett kiváló esze is legyen, és intelligenciáját edzőként is kamatoztatta.

 

A világ tele van játékosokból lett edzőkkel, köztük vannak jók is, de igazi mester – amilyen korunkban Ferguson, Mourinho, Bielsa, Pellegrini, Heynckes, van Gaal, Benitez, Venger … – kimagaslóan jó játékosból ritkán lesz. Ahhoz több minden kell. Emberismeret és kultúra például, amelyet a játékosoknak épp azért nehéz megszerezniük, mert nincs idejük a focitól, a lábuk leköti őket. (Az időgazdálkodási paradoxont idézve: „Nincs időnk megélesíteni a fejszénket, mert vágni kell a fát.”)

 

A jó edző nélkülözhetetlen tulajdonsága, hogy képes felfedezni játékosaiban a rejtett potenciált. Bölöni ilyen. Mert most ugyan szerényen azt mondja, hogy aranylábú Cristianót mintegy „véletlenül” hívta meg a felnőttek edzésére, csupán hogy elegen legyenek a gyakorlatozáshoz, de közben akkor már tudott róla, ismerte a képességeit, tervei voltak vele, és főleg az után az edzés, majd éles bevetés után minden lehetőséget megadott neki. Szakmai szempontból azt is Bölöninek köszönheti Ronaldo, hogy edzője nem középcsatárt játszatott vele, hanem kitette a szélre – teljesen mindegy, hogy melyikre, mert a fiú abszolút kétlábas és ugyanakkor szélvészgyors. Ami nem azt jelenti, hogy rúgótechnikájával, felhőfejeseivel, rövid cseleivel, kiugratásaival vagy éppen bekotort labdáival ne állná meg a helyét középen is. (Az utóbbi időben a Realban mintha ezt is próbálgattatná vele Ancelotti.) A játék összes elemeit, atlétikai tulajdonságait tekintve, Cristiano alighanem minden idők legkomplettebb játékosa.”

 

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Hirdetés