17. napja vesztegzár alatt van, mégis romlik a járványhelyzet Temesváron. Most újabb 7 nap karantén jön

Arafat hiába erőltette a karantén meghosszabbítását, semmi eredménye sem volt. Ma meghosszabbították.

Hirdetés

FRISSÍTÉS
A Temes megyei vészhelyzet bizottság újabb hét napos karantént rendelt el Temesváron, ahol a fertőzöttségi ráta szerdára 8,43 ezrelékre nőtt.

Úgy tűnik, hiába kötötte az ebet a karóhoz Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős államtitkár, amikor a Temes megyei vészhelyzeti bizottság döntésével ellentétben önhatalmúlag meghosszabbította a karantént Temesváron és környékén, a fertőzési ráta ugyanis az intézkedés dacára azóta is folyamatosan nő.

Temesváron 7,49 ezrelék volt ez az érték, amikor 17 nappal ezelőtt vesztegzár alá vonták, két héttel később, szombaton már 8,19.

Ennek megfelelően a megyei közegészségügyi hatóság javaslata az volt, hogy hosszabbítsák meg a városban és a környező településeken – Mosnicatelep (Moşniţa Nouă), Győröd (Ghiroda) Gyüreg (Giroc) és Újszentes (Dumbrăviţa) – a kijárási tilalmat 7 nappal, ám a helyi vészhelyzeti bizottság ezt nem szavazta meg kellő többséggel, így hétfőtől automatikusan feloldották volna a karantént.

Csakhogy Arafat erről hallani sem akart, és ő maga hosszabbította meg a vesztegzárat 72 órával – ez szerda éjfélkor járna le.

Csakhogy a fertőzöttségi ráta azóta is vígan nő: kedden 8,37, szerdán pedig már 8,43 volt.

Hirdetés

A helyi vészhelyzeti bizottság ma újra összeült, hogy eldöntsék, meghosszabbítják-e a karantént, annak ellenére, hogy láthatóan nem nagyon hozza meg a várt eredményt. Csak éppen Bukarestben ragaszkodnak az eddigi gyakorlathoz, még akkor is, ha nem érnek el vele semmit.

Éppen Bukarestben, ahol szintén az egekben vannak a számok (csak az elmúlt 24 órában több mint 1000 új fertőzöttet regisztráltak), és amelynek karantén alá helyezését most is próbálják elodázni a hatóságok és a politikusok, mert hát ez még nekik is nagy falat.

Nem meglepő tehát, hogy a temesvári illetékesek eléggé kiakadtak Arafat önkényes döntésén, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha ma is a karantén ellen szavaznának.

Hirdetés