Vigyázzon, kinek és hogyan szól be a Facebookon, mert arra eszmélhet, hogy egyenruhások kopogtatnak az ajtaján

Egy aradi férfi ezt már a saját kárán tapasztalta meg.

Hirdetés

A különböző közösségi oldalakon sem lehet büntetlenül ordenáré módon, mások emberi méltóságába belegázolva viselkedni – ezt minden bizonnyal örök életére megjegyzi az az aradi férfi, akire egy durva beszólása miatt kedden ezer lejes bírságot róttak ki.

A férfi az aradi csendőrség közlése szerint egy „gazdasági egység” – vagyis minden bizonnyal egy cég – bejegyzéséhez kommentált nyomdafestéket nem tűrő hangnemben, és nem csupán a bejegyzés szerzőjét szidta tűrhetetlen stílusban, hanem annak szereplőit is.

Csakhogy a csendőrség történetesen figyelemmel követte a bejegyzéseket – jó kérdés, ez hogyan zajlott, talán valamelyik csendőr üres óráiban éppen Facebookozott egy kicsit, vagy külön rá van állítva valaki az ilyen esetek felderítésére –, és

hivatalból azonnal vizsgálatot indítottak.

A belügyi adatbázis segítségével nem volt nehéz dolguk: azonosították a durva hangvételű hozzászólás elkövetőjét, kiderítették, hol lakik, és nemsokára már kopogtattak is az ajtaján.

De nem udvariassági látogatásról volt szó: 1000 lejes bírságot róttak ki rá elektronikus közösségi hálózaton elkövetett becsmérlés miatt, amely sérti az érintett emberi méltóságát és becsületét.

A közlés szerint egyébként a férfi nem nagyon lepődött meg a csendőrök láttán, sejtette ugyanis, miért keresték fel.

Hirdetés

Facebook-komment miatti elmarasztalásra egyébként volt már korábban példa – azonban akkor a sértett pert indított, amelyet megnyert. A mostani eset így azért figyelemre méltó, mert a hatóságok külön értesítés nélkül jártak el.

Az aradi csendőrség emlékeztet: a legfelsőbb bíróság korábbi ítélete értelmében

a közösségi hálózatok nyilvános felületnek számítanak,

hiszen alapesetben bárki láthatja a bejegyzéseket.

Ennek nyomán érdemes kétszer is meggondolnia, ha durván beszólna, esetleg súlyosan megfenyegetné egy bejegyzés szerzőit – a mostani példa alapján ugyanis már feljelentés sem szükséges ahhoz, hogy felelősségre vonják.

Hirdetés