Végre megkapta az első büntetését a járványügyi intézkedéseket meghekkelő, oltásellenes konstancai ortodox érsek

Persze csak közvetve, de az ő vakcinák ellen hergelő kijelentései miatt bírságoltak meg egy rádiót.

Hirdetés

Még az ortodoxiát államvallásként tekintő, és az ortodox főpapokat ájult tisztelettel övező Romániában is nagyon érett már, hogy Teodosie konstancai érsek megüsse a bokáját az elmúlt jó másfél évben a koronavírus-járvány kapcsán szervezett akciói és kijelentései miatt.

És végül meg is történt, igaz, nem közvetlenül őt szankcionálták, hanem az ortodox érsekség tulajdonában levő Radio Dobrogeát – azonban a bírság kiváltó oka konkrétan több, Teodosie által a rádióban tett oltásellenes kijelentés volt.

Az Országos Audiovizuális Tanács ceruzája ugyan nem fogott túl vastagon – mindössze 10 000 lejes bírságot róttak ki –, azonban a gesztus mindenképpen fontos, hiszen gyakorlatilag

először történt meg, hogy Teodosie járvánnyal kapcsolatos ellentmondásos viselkedése következményekkel jár.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Teodosie a rádióban az oltásokkal kapcsolatban arról beszélt: senki ne essen pánikba, aki nem bízik az oltásokban, hiszen az alkotmány megvédi a jogaikat, és számos ügyvéd akad, aki a bíróságon is képviselné őket. Az érsekség persze gyorsan kiadott egy közleményt az üggyel kapcsolatban, amiben leszögezik, hogy Teodosie nem oltásellenes üzenetet fogalmazott meg, hanem az oltások kötelezővé tétele ellen agitált – ami lényegében mindegy, ha a hívek azt az üzenetet kapták, hogy az oltás rossz.

A bukaresti médiahatóság egyik tagja, Valentin Jucan el is mondta: az érsek kijelentései fölött nem lehetett csak úgy egyszerűen átsiklani, mivel

nem akárkiről van szó, kijelentései jelentős hatással bírnak a hívekre,

Hirdetés

azokat ráadásul nem szűk körben, hanem a nagy nyilvánosság előtt tette.

Másrészt pedig eleve érthetetlen, miért tőle kértek „szakértői” véleményt az ügyben, hiszen sem ő, sem a riporter nem orvos.

 

Hirdetés