Egyes ortodox főpapok már megint a koronavírus-oltások ellen ágálnak

Bár Daniel pátriárka lényegében oltásra buzdít, egyes beosztottjai homlokegyenest ellentétes állásponton vannak.

Hirdetés

Annyi meredek dolgokat mondott legutóbbi miséjén Ambrozie giurgiui ortodox érsek, hogy csak kapkodjuk a fejünket, de kollégája, Teodosie, a rebellis konstancai érsek is újabb oltásellenes uszítással állt elő nemrég.

Ambrosie a legújabb oltásellenes riogatással dobálózott: konkrétan azt bírta mondani, hogy senki se siessen az oltakozással, mert a vakcinák, amiket ránk próbálnak tukmálni, le vannak járva.

Korábban itt írtunk arról mi lehet ennek az oltással kapcsolatos álhírnek a hátterében, minden esetre egy ilyen nagy figyelem által övezett egyházi személyiség jobban meggondolhatná, miféle hülyeségeket terjeszt a hívei körében. Egyúttal kíváncsian várjuk, kap-e a püspök úr büntetést a járvány leküzdésének akadályozásáért.

Ambrosie gyógyszere egyébként nagyon elgurult, mert a a hazai politikusokat ugyanazon a misén letolvajozta, és azt is kondta, azért is olyan senkiháziak, mert nincs hitük, Iohannist külön név szerint is kiemelte a díszes társaságból, szerinte ugyanis az elnök nem tesz semmit az országért, és így tovább. Ja és természetesen a Recorder újságíróit is „epigonnak” nevezte, nyilván azért, mert nemrég jelentettek meg egy videóriportot az ortodox egyház piszkos kis ügyeiről.

Hirdetés

Teodosie (képünkön) pár nappal korábban tartott oltásellenes kirohanást egy rádióműsorban, ahol arról kérdezték, mi lesz ha egyre több területen teszik kötelezővé az oltási igazolást. A konstancai érsek elmondta: senki ne essen pánikba, aki nem bízik az oltásokban, hiszen az alkotmány megvédi a jogaikat, és számos ügyvéd akad, aki a bíróságon is képviselné őket. Az érsekség persze gyorsan kiadott egy közleményt az üggyel kapcsolatban, amiben leszögezik, hogy Teodosie nem oltásellenes üzenetet fogalmazott meg, hanem az oltások kötelezővé tétele ellen agitált – ami lényegében mindegy, ha a hívek azt az üzenetet kapták, hogy az oltás rossz.

A két érsek reakciója azért meglepő, mert a román ortodoxok legfőbb vezetője, Daniel pátriárka fél szájjal ugyan, de lényegében oltásra buzdította a híveket múlt héten. Azt ugyan nem mondta ki konkrétan, hogy mindenki oltassa be magát, azt azonban igen, hogy a súlyos járványhelyzetre, és az egészségügy túlterheltségére való tekintettel jó lenne betartani a járványszabályokat, és hallgatni az orvosok tanácsaira.

Ez szép, csakhogy az egyháznak egy ilyen esetben egyértelműen fel kellene vállalnia az oltáskampány népszerűsítését, ahelyett, hogy egymásnak ellentmondó üzeneteket fogalmaznak meg. Ellenkező esetben a saját híveik életét sodorják veszélybe, ezt pedig jó lenne szem előtt tartani.

Hirdetés