Van egy település, ahol egy halott a legesélyesebb polgármester-jelölt, és ez tökéletesen megfelel a két legnagyobb pártnak

Romániai választási abszurd kimaxolva.

Hirdetés

Valójában az „abszurd” jelzővel is csak alig lehet leírni azt a helyzetet, amely az oroszok által nagyon utált NATO-rakétavédelmi pajzs egyik legfontosabb elemének otthont adó Olt megyei Deveselun állt elő, miután az eddigi polgármester, Ion Aliman múlt héten elhunyt a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt.

Egyrészt azért, mert mindkét nagy párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is őt szemelte ki jelöltjének a vasárnap esedékes önkormányzati választásokra.

Másrészt azért, mert annak ellenére, hogy elhunyt, Aliman neve ott lesz a szavazólapokon, tehát nyugodtan szavazhatnak rá.

Ráadásul a jelek szerint a PNL és a PSD is ezt szorgalmazza.

Aliman először 2012-ben nyerte meg a polgármester-választást, akkor még az azóta nyomtalanul felszívódott Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) színeiben.

Nem sokkal később aztán átiratkozott a térségben hagyományosan erős PSD-be, és 2016-ban már ennek a pártnak a színeiben nyert választást.
A beszámolók szerint jó polgármester volt, az emberek kedvelték, a település fejlődésnek indult az irányítása alatt.

Nem véletlen, hogy a jelenleg kisebbségben kormányzó, de a felmérések szerint legnépszerűbb PNL is le akart csapni rá.

A hírek arról szólnak, hogy nyélbe is ütötték az üzletet, Aliman belement abba, hogy most vasárnap már a liberálisok jelöltjeként induljon harcba az újabb mandátumért.

Hirdetés

Csakhogy – nem tudni, miért – Aliman végül nem tartotta magát a megállapodáshoz, és ismét a PSD színeiben iratkozott be a polgármesteri tisztségért vívott küzdelembe.

A váratlan, balkáni fordulat nyomán a PNL jelölt nélkül maradt.

Most, Aliman halálával viszont a PSD is.

Ennek ellenére Aliman is versenyben maradt, mivel a riválisok óvásai ellenére a neve rajta maradhat a szavazólapon. Az életben maradt indulók szerint ez a PNL és a PSD érdeke is, és azon ügyködnek, hogy az emberek meg is szavazzák a sikeres, de elhunyt jelöltet.

Ezzel ugyanis – mivel objektív okok miatt az esetlegesen győztes jelölt a település irányítását már nem folytathatja – új választást írnának ki.

Amelyre már mindkét párt saját – és ami még fontosabb: élő – jelöltet állíthat.

Hirdetés