Működőképes a deveselui rakétavédelmi rendszer

És Washington és Bukarest is hangsúlyozza: nem Oroszország ellen irányul.
Hirdetés

Működőképessé váltak az európai rakétavédelmi rendszer dél-romániai, az Olt megyei Deveselu légi támaszpontra telepített elemei – jelentette be pénteken Lazăr Comănescu román külügyminiszter a külügyminisztérium épületében.

A miniszter szerint Románia részvétele a rendszerben stratégiai elkötelezettség, amit a teljes politikai osztály és a közvélemény is támogat. Azt is hozzátette, hogy a deveselui rakétapajzs a román-amerikai stratégiai partnerség elmélyülésének a jele.

Comănescu leszögezte: a rendszer kizárólag védelmi jellegű, nem az Orosz Föderáció ellen irányul.

Ugyanezt hangsúlyozta a rendezvényen részt vevő Hans Klemm amerikai nagykövet is.

Hirdetés

Az európai NATO-rakétapajzs részeként egy kétoldalú megállapodás nyomán az Egyesült Államok elfogórakéta-ütegeket telepített a Deveseluban található katonai támaszpontra. A támaszponton egy Aegis SPY-1 radar és 24 SM-3 rakéta kap helyet, amelyek a tesztüzemet követően állnak hadrendbe.

Moszkva már évek óta azt hangoztatja: attól tart, hogy a rakétapajzs az orosz rakétaarzenál hatékonyságának csökkentését célozza. Washington viszont arra hivatkozott: az nem Oroszország ellen irányul, ha nem egy, a Közel-Keletről, konkrétan Iránból indított rakétatámadás kivédését szolgálja.
 

Hirdetés