Vadászokra támadt egy medve. Napenergia-boom lesz Romániában – vasárnapi hírmix

És az elítélt, körözött, Németországban elkapott nagybányai polgármester nem enged a magáéból.

Hirdetés

Románia 2030-ig több mint 8 gigawatt napenergia-kapacitást kíván telepíteni

 

Mioritikus hazánk napos tájai bekapcsolódnak az energiaszektorba: az államelnök leszögezte, hogy Románia 2030-ig több mint 8 gigawatt napenergia-kapacitással szeretne rendelkezni. Iohannis kijelentette, hogy ez a lépés a végső bruttó villamosenergia-fogyasztás 24%-át tenné majd ki megújuló forrásokból.

Románia csatlakozott a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, mely lépésről az elnök Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása során úgy nyilatkozott, hogy Románia szilárdan elkötelezett a szén-dioxid-semleges országgá válás és a megújuló energiaforrások használata mellett. Ez a fontos döntés pedig növelni fogja az ország energiabiztonságát.

A Nemzetközi Napenergia Szövetség a párizsi COP21 alkalmával jött létre India és Franciaország erőfeszítésének köszönhetően; az irányítócsoport többi tagországa például Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok. Az államelnök azt is hozzátette, hogy az ország hozzá kíván járulni a globális napenergia-értékláncokhoz, és növelni kívánja versenyképességét ebben az iparágban, kihasználva meglévő gyártási kapacitásait a kapcsolódó termékek terén, mivel Románia polgárai nyitottak és támogatják az új villamosenergia-termelési technológiákat. 2023 szeptemberére közel 97 000 gyártó-fogyasztó több mint 1,2 gigawattnyi hálózatra kapcsolt, elosztott energiaforrást telepített, amelyek túlnyomó többsége napelemes technológián alapul. Emellett Romániában, Konstancán található Délkelet-Európa legnagyobb zöldenergiával foglalkozó szakképző központja.

Cherecheș nem enged

 

Cătălin Cherecheș romániai ügyvédje, Răzvan Doseanu szerint nem hajlandó beleegyezni a Németországból történő egyszerűsített kiadatásba, így az eljárás három és hat hónap közötti időt vehet igénybe. A korrupciós ügyeiért elítélt szökött nagybányai polgármestert körülbelül öt nap múlva szállítják át egy müncheni fogdába. Ugyanezen forrás szerint Cherecheșnek eddig nem engedélyezték, hogy ügyvédjén kívül bárkivel is kapcsolatba lépjen Németországban. A romániai ügyvéd azt állítja, hogy ezt az információt Cherecheș németországi ügyvédjétől kapta, és szerinte Cherecheș nem tiltakozott, amikor a német hatóságok elfogták. (Erről azonban az arcán lévő sebek és véres nyomok másképp tanúskodnak.)

Miután a kolozsvári fellebbviteli bíróság jogerősen elítélte, Cătălin Cherecheș november 24-én a petei határátkelőhelyen keresztül, egy rokonának személyi igazolványát használva elmenekült az országból. November 28-án a bajor rendőrség a román rendőrségtől kapott információk alapján a németországi Augsburgban megtalálta és őrizetbe vette.

Vadászokra támadt egy medve Nagynyulas község közelében

 

Hirdetés

Két férfit megtámadott egy medve vasárnap Nagynyulas (Milaș) településen, a helyszínre érkező SMURD-csapat segített nekik – közölte a Beszterce-Naszód megyei ISU.

„A SMURD elsősegélynyújtó csapata a Lechința munkapontról Milaș térségében avatkozott be, hogy elsősegélyben részesítsen két férfit (vadászt), akiket megtámadott egy medve. Az első információk szerint eszméletüknél vannak, együttműködőek, az arcukon és a vállukon lévő sérülésekkel” – közölte a forrás.

Az ISU szerint a két személyt társaik hozták le az erdőterületről. A két 48 és 51 éves férfi egy engedélyezett vadászaton vett részt – közölte a Beszterce-Naszód megyei rendőrfelügyelőség (IPJ).

 

 

Hirdetés