Ezért volt véres Cherecheș polgármester arca. Azt is mutatjuk, mi drágul jövőre – szerdai hírmix

És az is kiderül, hogy a képviselőházi ülések alatt mi zajlik mioritikus hazánkban.

Hirdetés

Az úgy kezdődött, hogy Pistike visszaütött

Nem tudjuk eldönteni, hogy honnan jöttek a hírek, a Katica-csoportból vagy a Mókus-örsről, esetleg a képviselőház szerdai plenáris üléséről… minden esetre az óvodai szintet sikerült megütniük az AUR és az USR képviselőinek, akiknek összejött egy jó kis botrány, mert hát a demokráciát meg is kell fűszerezni valamivel.

Dan Tanasă AUR-képviselő azzal vádolta meg Victor Ilie USR-képviselőt, hogy megragadta őt, és söpredéknek nevezte, és arra kérte, hogy ne közeledjen felé ilyen fenyegetően. Bogdan Rodeanu USR frakcióvezető-helyettes azt válaszolta Tanasănak, hogy nem az USR képviselője kezdte, hanem ő jött az USR képviselője felé. A szerdai incidensre azt követően került sor, hogy hétfőn a képviselőház plenáris ülésén durva szóváltásra került sor Alfred Simonis ideiglenes képviselőházi elnök és az AUR képviselőházi frakcióvezetője, Gerge Simion között, aki azzal fenyegetőzött, hogy kitöri a fogait, és szidalmazta őt. Válaszul Simion az AUR párt TikTok-fiókján közzétett videó szerint a szociáldemokratát törpe senkiházinak nevezte. Hogy ki kezdte? Már sosem fogjuk megtudni.

Megvan a magyarázat, miért volt véres az arca a körözött nagybányai polgármesternek

Mint tegnap írtuk, Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheș, aki közvetlenül a börtönbüntetése előtt menekült el az országból, most saját hibája miatt bukott le Németországban. A német hatóságok szerint fizikai erőszakot kellett alkalmazniuk, mivel a delikvens ellenállt – számolt be az ügyről a HotNews.

A polgármester egy taxival és egy rokonának papírjaival menekült az országból, és nem sokkal az országba való belépése után telefonkártyákat vásárolt Magyarországon. A kártyákat azért vette, hogy lenyomozhatatlanul tudjon beszélni, de elszúrta: megkapcsolta és megnyitotta a saját telefonját. Ennek köszönhetően a rendőrségnek sikerült bemérnie őt és visszakövetnie az útvonalát, így Cherecheșt kedden este Augsburgban elfogták, amikor megpróbálta elhagyni Németországot. A rendőrök szerint a polgármesternél több mint 3000 euró és rengeteg irat volt, köztük egy olasz személyi igazolvány. Volt nála továbbá egy román személyi igazolvány is, egy katonai tartalékos igazolvány és egy 2012-ben lejárt parlamenti személyi. Georgian Drăgan román rendőrségi szóvivő elmondta, a német hatóságok még nem döntötték el, mikor adják ki Cătălin Cherecheș polgármestert.

A hírek szerint többféle forgatókönyv létezik a polgármester kiadására – Alina Gorghiu igazságügyi miniszter nyilatkozata alapján a szökésben lévő Cătălin Cherecheșt 10 napon belül be lehet hozni az országba, ha a kerethatározat értelmében beleegyezik az átadásba. A második forgatókönyv viszont azt tételezi, hogy ha megtagadja, akkor a határidő 60 nap. Az átadásról szóló döntés nem a román államé, mert nem avatkozhatunk bele a németországi igazságszolgáltatásba, hanem kizárólag a németországi bíróságé, ahol a szökevényt megtalálták. Gorghiu azt is elmondta, hogy Németország a második helyen áll a Romániában átadott személyek számát tekintve Nagy-Britannia után.

Drágulások lesznek jövő évtől

A 2024-es év eleje az árak emelkedését hozza magával, miután jelentős adó- és költségvetési változások következnek be, többek között öt ÁFA-kategória kiigazítása és három új típusú jövedéki adó bevezetése. A kormánykoalíció által ígért nagy jólét értelmében legalább 10 új adó lép életbe néhány héten belül. Lássuk, miért fogunk többet fizetni jövőre:

  • A bio, hagyományos vagy hegyvidéki élelmiszerekért, mert az áfa 5%-ról 9%-ra emelkedik.
  • Többe fog kerülni a lakhatás 120 000 euróig, és egy olyan lakásért, amely áfa nélkül például 90 000 euróba kerül, az áfaemelés után körülbelül 4 000 euróval fogunk többet fizetni.
  • A fesztiválok, klubok vagy edzőtermek által nyújtott szolgáltatások is többe kerülnek majd.
  • Többe kerülnek majd a napelemek…
  • …és az édes ételek. Ez utóbbiak két okból is drágábbak lesznek: a magas cukortartalmú italokra új jövedéki adót vezetnek be, és a magas cukortartalmú élelmiszerek áfája is emelkedik.
Hirdetés

 

 

 

Hirdetés