Muszáj megduplázni a gyermekpénzt, kimondta az Alkotmánybíróság

A PSD a helyhatósági választás előtt pár nappal vitte be a bal horgot.

Hirdetés

A romániai gyerekpénz-ügy lassan olyanná válik, mint egy végtelenített szappanopera. A gyermeknevelési támogatás megnövelésére vonatkozó őseredeti törvényt idén január 14-én hirdette ki Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök. Eszerint a gyerekpénz 150-ről 300 lejre (2 és 18 év közötti gyermekek esetén), illetve 600 lejre (0 és 2 év közötti gyermekek, továbbá 0 és 18 év közötti fogyatékkal élő gyermekek esetében) nőtt volna. Persze a kormány és Ludovic Orban felelős miniszterelnök  már akkor nyavalygott egy sort, hogy jó, persze, helyes az intézkedés, de halasztani kell. És ilyen értelemben kapóra jött a világjárvány, a sürgősségi állapot, majd a vészhelyzet, illetve az ezzel járó gazdasági visszaesés. Azóta folyik az időnként civilizáltabb, időnként durva bokszmeccs a kormányzó liberálisok és a parlamenti többséggel rendelkező ellenzék közt.

A felelős járványkormány később kikínlódott magából egy kormányrendeletet, melynek értelmében a gyerekpénzt növelni fogják ugyan, de lépcsőzetesen: szeptember elsejétől 20%-kal, aztán évente kétszer ismét 20–20%-kal. Persze, a képviselőház simán leseperte az asztalról a liberális változatot. Az ellenzék csakis egy dolgot hajlandó elfogadni: a teljes értékű és azonnali emelést.

Erre az Orban-kormány az Alkotmánybírósághoz fordult. Mondja meg a taláros testület, hogy mi a jó. Hát most megmondta. A kormány nem járt el törvényesen, ezért az van, hogy a gyerekpénzt meg kell duplázni, az eredeti törvény szerint. Pont.

Na most, ha belegondolunk abba (is), hogy az ellenzék a nyugdíjemelésért is ökölre ment a kormánnyal, nem szívesen lennénk Ludovic Orban felelős miniszterelnök helyében.

Hirdetés