A felelős román kormány kikínlódta magából a gyerekpénz-projekt legújabb változatát

Félreértés ne essék: a gyerekpénz-ügy már rég nem a polgárokról szól. A pártközi sárdobálásról.

Hirdetés

A jól ismert történet: 2019-végén a drága jó Orban-kormány teljes kisebbségben belecsöppent a bársonyszék-koszorúba, a drága jó Dăncila-kormány helyére. Igaz, afféle póttagként az elnöki palotában ott ült a Haver, Klaus Iohannis álkisebbségi államelnök. A parlamentben viszont ott maradt a PSD-s többség. Borítékolható volt: ebből csakis parádés kecseszkecsken lehet. Az is lett.

A rendkívül (nem) civilizált dzsihád egyik csodafegyvere az úgynevezett gyerekpénz (gyermeknevelési támogatás) lett. A PSD simán átvitte az összeg megduplázását hozó törvényt a parlamenten és a Haver ki is hirdette. No, azóta zajlik a sárdobálás. A PSD röhögve nézi, hogy a kormány nem tud kihátrálni a ringből. A kormány pedig fogcsikorgatva próbálkozik hol így, hol úgy, mert egyrészt nincs pénz az emelésre (a pandémia is bevitt egy hatalmas bal horgot), másrészt törvény kötelezi a növelésre, arról nem is beszélve, hogy az ellenzék minden halogatást azonnal büntet: tessék, a gonosz kormány nem ad pénzt a népnek!

Hosszas balhét követően Orbanék előálltak a legújabb tervvel. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter asszony kiállt és elmondta, hogy képzelik. Az új törvény értelmében a gyerekpénz 300 lejre (2 és 18 év közötti gyermekek esetén), illetve 600 lejre (0 és 2 év közötti gyermekek, továbbá 0 és 18 év közötti fogyatékkal élő gyermekek esetében) nő.

És akkor nézzük: jelen pillanatban az van, hogy szeptember elsejétől (tehát nem augusztus elsejétől, ahogy eddig volt) a gyerekpénz összegét 20%-kal emelik. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől a gyerekek 185 (2 és 18 év között), illetve 369 lejt (0 és 2 év között, illetve 0 és 18 év között, ha fogyatékkal élők) fognak kapni. 2021 januárjában ismét emelnek 20%-nyit, 2021 júliusában jön még 20%, aztán 2022-ben januárjában és júliusában szintén, és így jön ki az 5 x 20 = 100%.

Hirdetés

Ha sikerül átvinni a tervet a parlamenten, az idei év végéig 500 millió lej megy a fenti összegek kifizetésére. 2022 végéig pedig 14 milliárd lej jut a gyerekekhez. Ismételjük: HA az új projekt átmegy a parlamenten és kormányrendelet lesz belőle.

Hát, kérünk egy kávét…

Hirdetés