Klaus Iohannis kihirdette: mégis megduplázzák a gyerekpénzt, de a kormány halasztaná az intézkedést

Az Orban-kormány valószínűleg legalább az év derekáig odázza az emelést.

Hirdetés

Klaus Ihannis államelnök némiképp váratlan módon kedden mégis aláírta és kihirdette a gyerekpénz megduplázásáról szóló PSD-s törvénymódosítást. Ez elsősorban azért érdekes, mert korábban Ludovic Orban miniszterelnök, és az ideiglenes PNL-s kormány kézzel-lábbal tiltakozott az emelés ellen, mondván, hogy nincs pénz rá, és a PSD csak borsot akar törni az orruk alá egy ilyen húzással.

FRISSÍTÉS: PNL-s források szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását: a kormány legalább júliusig halasztani akarja a törvény életbe lépését. Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes a G4mediának maga erősítette meg ezt az értesülést, mint mondta, sürgősségi kormányrendelettel kívánják legalább az év második feléig odázni az intézkedést, hiszen addigra fog kiderülni, lesz-e elég pénz a költségvetésben a duplázáshoz. Az új törvény enélkül a módosítás nélkül február 1-jétől lépett volna életbe.

Ennek értelmében a kiskorúak kétéves korig ezentúl 600, utána 300 lejes gyermeknevelési támogatásban részesülnek, a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak havonta.

Korábban úgy tűnt, hogy a PNL-s Orban és a szintén PNL-s Iohannis egy követ fújnak, de mostanra láthatóan mégsem olyan nagy az egyetértés kettejük között.

Hirdetés