Újabb áldozatot követelt az influenza Erdélyben, de pánikra nincs ok

A kínai koronavírus még nem fertőzött meg román állampolgárt – mondják a hatóságok.

Hirdetés

Miközben világszerte nagy a nyugtalanság a Kínában felbukkant, és ott már 80 ember halálát okozó koronavírus miatt, a romániai egészségügyi hatóságok közölték hétfőn, hogy a nagyszebeni megyei kórházban influenza következtében elhunyt egy 43 éves férfi.

Az áldozatot még január 12-én vitték kórházba, és vasárnap halt meg.

A kórház közölte: a férfi állapota folyamatosan romlott, és végül nem tudták megmenteni az életét.

Idén ez a negyedik influenza miatti haláleset, korábban Argeş, Dâmboviţa és Hunyad megyében követelt halálos áldozatot a járvány.

A román egészségügy-minisztérium viszont igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy az influenza koronavírus veszélye miatt minden Kínából érkező személyt figyelemmel kísértek az egészségügyi hatóságok, és bár voltak riasztások Kolozsváron, Temesváron, Konstancán és Bukarestben, egyik esetben sem igazolódott a fertőzöttség.

Hirdetés

„Speciális intézkedésekre készülünk a mioveni-i népdalegyüttes esetében is, melynek 25 tagja kedd délután 15 órakor érkezik az otopeni-i repülőtérre Pekingből. A nagykövetség alkalmazottjai már felvették velük a kapcsolatot. Ami pedig a zenekar tagjait illeti, akik egy 40 napos turnén voltak Kínában, a megyei közegészségügyi igazgatóságok naponta ellenőrzik egészségi állapotukat. Mindeddig nem merült fel az új koronavírussal való fertőződés gyanúja a zenekar egyik tagjánál sem” – tájékoztatott a bizottság.

Az akciótervnek megfelelően mindenekelőtt a repülőtereken vezetnek be biztonsági intézkedéseket: többek között tájékoztató plakátokat helyeznek ki az utasok számára és hőkamerás kapukat fognak elhelyezni, amelyek érzékelik a repülőkkel érkező utasok testhőmérsékletét, a lázas utasokat pedig azonnal orvosi rendelőbe kísérik kivizsgálásra.

Hirdetés