Újabb adag influenza elleni oltás érkezhet – de ne a patikákban keresse

Ezt sem széles körű lakossági használatra szánják.

Hirdetés

A jó hír: hamarosan újabb, közel egymillió influenza elleni oltás áll rendelkezésre az országban az egészségügyi minisztérium ígérete szerint.

A rossz: továbbra sem férhet hozzá mindenki.

Az egészségügyi tárca kedden tudatta, hogy a héten 930 000 adagnyi oltást osztanak szét a megyei egészségügyi igazgatóságok között, amelyek aztán tovább küldik azokat a háziorvosi rendelőkbe.

Mindez a kockázati csoportok immunizálását célzó akció részeként zajlik.

A minisztérium lelkesen tudatja, hogy az ezen a héten szétosztandó dózisokkal együtt már összesen 2 430 000 adagnyi oltást juttatott el a háziorvosi rendelőkbe, ami a 2020-2021-es idényre beszerzett oltások 80 százaléka.

Az utolsó adag vakcina december elején érkezik.

Az egészségügyi tárca által útjára indított ingyenes oltási akció során azon csoportok tagjait oltják be, amelyek számára kiemelten veszélyes lehet az influenza elkapása.

Ide tartoznak a 65 év fölötti személyek, a krónikus légzőszervi, szív és érrendszeri, illetve emésztőrendszeri betegségekben szenvedők, az intézményekben gondozott gyerekek és idősek, az egészségügyi dolgozók, valamint a terhes nők.

Az oltásokat a háziorvosok adják be a rendelőikben.

Az adatok szerint november 15-éig 652 ezer, a kockázati csoportokba tartozó személyt oltottak be.

Hirdetés

Ami nagyon szép, csakhogy a kép nem teljes.

Ugyanis a koronavírus-járvány miatt a hatóságok nem győzik úton-útfélen hangsúlyozni, hogy a lehető legtöbben oltassák be magukat a szezonális influenza ellen, hogy ne tevődjön egymásra a két járvány, és az orvosok is ki tudják zárni az influenza lehetőségét, ha valaki felső légúti panaszokkal jelentkezik.

Csakhogy a valóság megint felülírta a vágyálmokat: aki nem tartozik a kockázati csoportokba, az csak pénzért, a patikákban juthat hozzá az oltáshoz.

Amivel nem is lenne gond – ha kapható lenne.

Mivel ugyanis világszerte hasonló a helyzet, annyira megnőtt a kereslet a vakcina iránt, hogy a gyártók is csupán a karjukat tudják széttárni, hiszen a gyártókapacitásaik nekik is végesek.

Így aztán ha valaki úgy döntene, hogy beadatná magának az oltást, nem sok eséllyel talál majd vakcinát a patikában.

Igaz, szakemberek szerint még december elején sem késő beadatni az oltást.

Azonban egyelőre arra sem sok a garancia, hogy akkor kapható lesz majd.

Hirdetés