Továbbra sincs influenza elleni oltás a patikákban, kétséges, hogy mikor lesz, de az illetékesek legalább derűlátók

Ha már a hatóságok arra biztatnak, hogy aki teheti, oltassa be magát.

Hirdetés

Ha már a hatóságok arra biztatják a polgárokat, hogy a koronavírus-járvány és az influenza egymásra tevődését megelőzendő oltassák be magukat influenza ellen, akkor – idomulva a romániai mindennapokhoz – a gyógyszertárakban természetesen nem található influenza elleni vakcina.

A patikák még szeptemberben kaptak egy adagnyi oltást, viszont az a hatósági buzdítás nyomán pillanatok alatt elfogyott, és egyelőre nem is tudni, mikor érkezik újabb adag, hiszen világszerte nőtt a kereslet, a gyártók pedig nem tudják egyik napról növelni a kapacitást.

Eközben a kormány a tavalyi adag kétszeresét, hárommillió adag vakcinát rendelt meg a veszélyeztetett kategóriák oltására – ez azért jó, mert az érintettek ingyen kapják meg a háziorvosi rendelőkben.

Gindrovel Dumitra, a romániai háziorvosok társasága vakcinológiai csoportjának koordinátora ugyanakkor legalább igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a nemzetközi ajánlások nyomán október 15-én kezdődött az oltási idény, de még most sincs gond, mivel a szezon novemberben, sőt december elején is tart, az influenzajárvány ugyanis általában a februári-márciusi időszakban tetőzik.

A háziorvosi rendelőkbe közben érkezik a kormány által megrendelt hárommillió ingyenes oltás, amelyet a 65 év fölötti idősek, a krónikus betegek, az otthonokban élő idősek és gyerekek, a terhes nők és az egészségügyi dolgozók kapnak meg.

Csakhogy – ha már Románia – jókora kommunikációs káosz alakult ki az influenzaoltás kapcsán is.

Hirdetés

Így aztán a kormányzati buzdítás nyomán olyanok is megvásárolták és beadatták maguknak a patikában a vakcinát, akik ingyenes oltásra lennének jogosultak – vagyis ők is hozzájárultak ahhoz, hogy elfogyjanak a készletek.

Hogy ilyenkor mit lehet tenni? Nos, az orvos azt mondja: ha az ingyenes oltási kampány végére marad még a vakcinából, akkor beadja azoknak, akik nem jogosultak ingyenes vakcinára, ha már a térítésmentes oltásra jogosultak elsiették a dolgot, és beadatták maguknak pénzért, a gyógyszertárakban viszont továbbra sem kapni, és nem is lehet tudni, mikor érkezik újabb szállítmány.

Mit is mondhatnánk erre?

A kormánynak a jelek szerint ezt is sikerült egy kicsit elszúrnia.

Hirdetés