Friss adatok: 278 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az utóbbi 24 órában (FRISSÍTETT)

Összesen 2 738 eset, 107 halott, 267-en meggyógyultak. Végre megyei lebontásban is közzétették a hivatalos adatokat.

Hirdetés

Frissítés

Az esti órákban 107-re növekedett a fertőzésben elhunytak száma, a legutóbbi közlemény szerint két nőről és 11 férfiról van szó, az áldozatok 42 és 81 év közöttiek.

A Stratégiai Kommunikáció Csoport április 2-án 13 órakor közzétett adatai szerint: 2 738 koronavírus-fertőzöttnél tartunk jelenleg Romániában. Egy nap alatt 278-cal nőtt a fertőzöttek száma. A legtöbben Suceaván (701) és Bukarestben (505) betegek. 78 személyt az intenzív osztályokon kezelnek.

Újdonság, hogy a hatóságok megyei lebontásban is közzétették a bizonyított esetek számát, ezek a számok eddig nem voltak hozzáférhetők. A táblázatot megtekintheti itt.

A járvány kezdete óta 267-en gyógyultak meg. Jelenleg 15 407-en intézményes karanténban, 114 699-en házi elkülönítésben tartózkodnak. Mindeddig országosan 28 483 tesztet végeztek el. Külföldön 217 román állampolgár fertőződött meg, 25-en meghaltak.

Szerda estéig országos szinten 92-re, majd csütörtök délelőttre 94-re emelkedett a koronavírus következtében elhunyt betegek száma: három férfi és három nő vesztette életét. A legutóbbi áldozatok 66 és 82 év közöttiek voltak és – ahogyan valamennyi elhunyt a vírus romániai megjelenése óta – súlyos betegségekben szenvedtek.

A romániai halálesetek térképére immár egy székelyföldi megye is felkerült: Kovászna megyében a koronajárvány 90. áldozatát regisztrálták. A 77 éves nőt március 18-án utalták be a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházba, március 26-án vettek tőle mintát, és március 28-án igazolták fertőzöttségét. Két napra rá hunyt el, többek között gerincproblémái voltak és végtagbénulásban is szenvedett.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye csak szűkszavúan számol be azon 77 éves Beszterce-Naszód megyei férfi esetéről, akit úgy engedtek haza a besztercei kórházból, hogy meg sem várták a koronavírus-teszt eredményét. A kisilvai (Ilva Mică) férfit március 22-étől több szív-, érrendszeri és tüdőbetegséggel kezelték a besztercei kórházban, március 24-én vettek mintát tőle, 30-án kiengedték a kórházból, 31-én otthon meghalt. A pozitív teszteredménye 31-én érkezett meg a kolozsvári laborból. Szerdán a kórházigazgató személyesen számolt be a halálesetről a sajtónak, sajnálatosnak nevezve, hogy a beteg orvosa hazaengedte a kórházból, mielőtt megjött volna a teszteredménye. Az orvos ellen belső eljárás indult. Csütörtökön és pénteken a kórház összes dolgozóját tesztelni fogják, ígérte meg az igazgató. A 87. áldozat nem járt külföldön és saját felelősségre tett nyilatkozata alapján nem érintkezett külföldön járt családtaggal, ismerőssel.

Hirdetés

A koronavírus 88. áldozata 82 éves Suceava megyei, szívproblémákkal küzdő férfi, akinek a lakcíme Botoşani megyében volt. Március 14-én utalták be a suceavai kórház belgyógyászati osztályára, 25-én vettek tőle mintát, március 31-én igazolták nála a fertőzöttséget. Aznap halt meg.

A következő három elhunyt fertőzött bukaresti volt. A 89. áldozat szív- és érrendszeri betegségekben, magas vérnyomásban és skizofréniában szenvedett. A 66 éves nő március 29-én hunyt el. Egy 70 éves férfi a 91. áldozat, akit március 29-én dialízisre szállították be a bukaresti egyetemi klinikára, mintát vettek tőle, 30-án derült ki, hogy pozitív. Átszállították volna a Victor Babeş járványkórházba, de még a mentőben meghalt.

A 92. áldozat egy 78 éves, szintén bukaresti nő, akit március 18-án csípőtáji töréssel vittek be a bukaresti egyetemi klinikára, de szívbetegségben és diabéteszben is szenvedett. 29-én igazolták a fertőzöttségét, a Colentina kórházban hunyt el március 31-én.

A 93. áldozatról annyit közöltek, hogy egy 75 éves Neamț megyei nő volt, aki cukorbetegségben is szenvedett. A tesztje március 30-án igazolta be a fertőzöttség gyanúját, április 1-jén hunyt el.

A 94. áldozatról még kevesebbet tudunk (egyelőre): egy Bákó megyei 84 éves asszony, akit március 27-én vittek a megyei kórház intenzív osztályára, aznap tesztelték, pozitív eredménnyel.

Szerda délig országos szinten 2 460 koronavírus-fertőzöttet tartott számon a Stratégiai Kommunikációs Csoport, 252-en épültek fel a betegségből.

Hirdetés