215 új koronavírus-fertőzött, 86 halott Romániában (FRISSÍTVE)

A szerdai adatok egyetlen pozitívuma, hogy csökkent az intenzíven ápolt, illetve a súlyos állapotban lévő betegek száma.

Hirdetés

Frissítés

Egy Târgu Neamț-i 45 éves nő a koronavírus 86. romániai áldozata, akiről lehet tudni, hogy találkozott Olaszországból hazaérkező személyekkel. Agyvérzést diagnosztizáltak nála két nappal ezelőtt, baloldali bénulással, de a tesztje is pozitív lett, március 30-án hunyt el.

Az elmúlt 24 órában 215 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában: a járvány kezdete óta összesen 2 460 személyről derült ki, hogy pozitív. A szerdai adatok szerint 57 személyt ápolnak az intenzív osztályokon (kedden ez a szám 65 volt), és 34-re csökkent a súlyos állapotban lévő beutaltak száma is.

A gyógyultnak nyilvánított páciensek száma 252, ebből 84-en Bukarestben, 56-on Temesváron, 26-an Iași-ban épültek fel. Kolozsváron eddig 8 személy hagyhatta el a kórházat. Románia területén 12 218 személy van intézményes karanténban, 119 218 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta péntekig 26 609 tesztet végeztek el.

Továbbra is sokan veszik félvállról a részleges kijárási tilalmat, a rendőrök közel 7 000 büntetést szabtak ki az elmúlt 24 órában, több mint 11,3 millió lej értékben. A 2-es számú katonai rendelet életbe lépésétől számítva 1 247 személyt szállítottak intézményes karanténba azért, mert nem tartotta be a házi elkülönítésre vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor 50 személy hagyta el jogtalanul az intézményes karantént, akiket emiatt újabb 14 napra zárnak be.

A mai napig 260 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 522 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért.

Tizenegy nap telt azóta, hogy meghalt az első koronavírussal diagnosztizált beteg Filiașon – ahol akkor még nem vették elég komolyan a járványt, és ennek meg is lett a következménye –, és immár 85 halottnál tartunk. A legutóbbi három elhunytat szerda délelőtt jelentették, de nem mindegyik eset az elmúlt huszonnégy órában történt.

Hirdetés

A 83. halott egy 54 éves bukaresti nő aki 45 perccel a kórházba szállítása után, máricius 30-án 0 óra 15 perckor halt meg. Ezen a napon igazolódott be, hogy koronavírusos. A petefészekrák végső stádiumában szenvedő beteget az elmúlt egy hónapban kétszer is beutalták a kórházba, de nem jelentkeztek rajta a koronavírus tünetei.

Temesváron halt meg a koronavírus-járvány 84. romániai áldozata, egy 85 éves férfi. Március 23-án utalták be a kórházba, első tesztje negatív lett. Állapota március 27-re virradóan súlyosbodott, a katonai kórház intenzív osztályára szállították, ahol beigazolódott a fertőzöttsége. Ezt követően került a temesvári Victor Babeș kórházba. Több krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel, magas vérnyomással, krónikus veseelégtelenséggel és Alzheimerrel küzdött. Március 31-én hunyt el.

A 85. elhunyt egy 63 éves bukaresti nő, akit március 23-án utaltak be a Matei Balș járványintézet intenzív osztályára, ahol intubálták. Március 24-én lett koronavírus-pozitív. Korábban egy magán- dialízisközpontban fertőződhetett meg. Magas vérnyomással, krónikus veseelégtelenséggel, pajzsmirigy-alulműködéssel is kezelték. Szerdán délelőtt hunyt el.

Rossz hír, hogy tovább nőtt a külföldön lévő romániai fertőzöttek száma: a külképviseletek eddig 196 román állampolgárról tudnak, többségük Spanyolországban (105), Olaszországban (57) és Franciaországban (14) tartózkodik. Az egy nappal korábbi adat még csak 94 fertőzöttről szólt. A külföldön meghalt romániaiak száma jelenleg 24, ami azt jelenti, hogy ez elmúlt 24 órában öten vesztették életüket.

Hirdetés