Történelmi pillanat: a kolozsvári metrótervek már az Orban-kormány asztalán vannak

Még a végén lesz valami az egymilliárd eurós beruházásból.

Hirdetés

Történelmi pillanatnak nevezte Facebook-posztjában Lucian Bode közlekedési miniszter, hogy a hétfő esti kormányülésen bemutatta az Orban-kabinet előtt a kolozsvári metrótervek finanszírozásáról szóló kormányhatározatot.

Moment istoric❗️❗️❗️
Guvernul Ludovic Orban a lansat proiectul de realizare a magistralei de metrou la Cluj

⚠️ Am fost…

Közzétette: Lucian Bode – 2020. november 24., kedd

 

Hirdetés

Mint tudjuk, a Kolozsvárt Gyaluval, Szászfenessel, Kisbáccsal, Apahidával, Nemeszsukkal és Bonchidával összekötő, 14,4 kilométer hosszú, 14 megállóval rendelkező metróvonal megépítésének összköltségvetése egymilliárd euróra rúg, de szerencsére ezt nemcsak a helyi költségvetésből fogják finanszírozni, hanem jelentős részben vissza nem térítendő EU-s forrásokból.

Bár Bode most úgy tesz, mintha dolgozott volna, ráadásul sokat, igazából csak egy készen kapott projektet prezentált – hiszen a metróterveket a kolozsvári városháza kezdeményezte –, a kormánynak pedig semmi más dolga nincs, mint elfogadni a finanszírozást rögzítő kormányhatározatot. Ez azonban elég fontos lépés, hiszen addig nem indulhat el a projekt.

A kormányhatározat elfogadása után tehát jön a nagy tervezés: az előtanulmány már el is készült, de még szükség lesz megvalósíthatósági-tanulmányra és sok egyéb tervre, amelyek összesen úgy 33,4 millió lejbe kerülnek majd, ezt a pénzt még a kolozsvári és fenesi önkormányzat fizeti ki.

Bár a miniszter már most történelmi pillanatozik, a metró maga nem holnapután lesz kész, legalább 11 évre lesz szükség, mire befejezik, már ha a pályázatokkal, licitekkel nem húzzák annyit az időt, mint az autópályák esetében, mert akkor a metró kimegy a divatból, mire kész lesz.

Reménykedni azért lehet, hiszen az új metró sokat enyhítene a Fenes és Kolozsvár között rendszeresen kialakuló forgalmi dugókon.

Hirdetés