Kolozsvári metróálmok: indulhat a tervezés megtervezése

Egy olasz, egy francia és egy román céggel kötött szerződést az önkormányzat a metró elő-megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A HÉV megvalósíthatósági terve is készül.

Hirdetés

Nem ment könnyen, ugyanis volt némi jogi hercehurca körülötte, de ma (április 23-án, csütörtökön) sikerült aláírni a szerződést a kolozsvári metró és helyiérdekű vasút (HÉV) elő-megvalósíthatósági, illetve megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. Három cég nyerte meg a kiírást, az olasz SWS Engineering Spa, a francia SYSTRA és a román METRANS Engineering.

Az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsa tavaly év végén megtorpedózta a kolozsvári terveket a három nyertes cég kizárásával, ezzel pedig a Metroul SA – Padeco nevű cég ölébe pottyant volna a megbízatás, de a Metrans bíróság elé vitte az ügyet és nyert. Így tehát marad minden az eredeti felállás szerint, az olasz, francia és román céggel.

Az előzetes tervek elkészítése 35,9 millió lejbe kerül. 26 hónap áll a nyertes cégek rendelkezésére elkészíteni az elő-megvalósíthatósági tanulmányt, a megvalósíthatósági tanulmányt, a környezeti hatástanulmányt, illetve a beruházás stratégiai felmérését.

A szerződés aláírása előtt Emil Boc polgármester a metropolisz övezet mobilitását forradalmasító beruházási terveket részleteiben is bemutatta, hangsúlyozva, hogy az egész megye gazdasági fejelődését és az itt élők életminőségének javulását szolgálja.

Hirdetés

A Kolozsvárt Gyaluval, Szászfenessel, Kisbáccsal, Apahidával, Nemeszsukkal és Bonchidával összekötő metró csak néhol fog földfelszín alatt közlekedni, többnyire helyi érdekű gyorsvasútként funkcionál majd.

A metró és a HÉV terveiről itt és itt írtunk bővebben.

Hirdetés