Tőkés: még mindig a magyarság kipusztítása és elüldözése a legfőbb cél

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács június 4-én megemlékezésekre, és nem ünnepre készül, több mint száz településen koszorúznak.

Hirdetés

Nem szabad lenyelni semmiféle egyetemügyet, tilalmi törvényt, megaláztatást, ki kell vívni a teljes nemzeti szabadságot – így fogalmazott Tőkés László a keddi, kolozsvári sajtótájékoztatóján, melyen többek közt az elmúlt hetek magyarellenes kirohanásait kommentálta.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint a nemrég elfogadott Trianon-törvény jól jelzi, a rendszerváltás óta eltelt harminc évben a román nemzetstratégia nem változott, továbbra is

a legfőbb cél az ország homogenizációja, a magyarság kipusztítása

és elüldözése saját szülőföldjéről. „El kell érjük, hogy a kisebbségpolitikában és a magyar ügyben is bekövetkezzen a romániai rendszerváltozás.

Ebben a vonatkozásban csak radikálisak lehetünk”

– jegyezte meg az EMNT-elnök, aki meg van győződve arról, hogy csakis nemzeti összefogással lehet eredményesen védekezni a magyarellenesség politikai vírusával szemben.

Hirdetés

Emlékeztetett arra is, hogy a magyar Országgyűlés kereken tíz éve fogadta el a könnyített honosítási eljárást lehetővé tevő törvényt, majd kiemelte, „az autonómia és a határok feletti nemzetegyesítés a két alappillére nemzeti létünknek”.

Az EMNT egyébként június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán megemlékezésekre és nem ünnepre készül: ezt Sándor Krisztina ügyvezető elnöke szögezte le, majd bejelentette, az Erdélyi Magyar Néppárttal közösen – legtöbb háromfős csoportokban – Erdély-szerte több mint száz településen helyezik el koszorúikat a kiemelt jelentőségű nemzeti emlékhelyeknél. Jó hírt is hozott: június 2-ától személyesen is fel lehet keresni a demokrácia-központokat, melyeket eddig zárva tartottak a járvány miatt.

Hirdetés