Iohannis nem bírja abbahagyni, megint a magyarokkal és a magyar nyelvvel foglalkozik

De főleg a Székelyföld autonómiájáért harcoló PSD-t (!!!!!!!) piszkálta ismét.

Hirdetés

Klaus Ionopotchivanoc Iohannis elnök hétfőn ismét a tévékamerák elé állt a Cotroceni-palotában és folytatta a múlt héten elkezdett magyarellenes hangulatú nyilatkozatait.

A legfrissebb államfői szpícsből meglepődve tudhatjuk meg, hogy a Székelyföld autonómiájának legnagyobb harcosa nem más, mint a PSD:

„Nincs problémám a magyar nemzetiségű személyekkel, tisztelem őket, nagy többségük rendes, szorgalmas ember. A politikusokkal van bajom, főleg a PSD-sekkel, akik megpróbáltak a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényeket átnyomni a parlamenten”.

Vagyis megtudhattuk, hogy

a szociáldemokraták még az RMDSZ-nél is nagyobb autonómiaharcosok (pedig az elég nehéz, ugye),

mégpedig azért, mert a múlt héten a szenátusban ultragyorsan leszavazott székely autonómiatervezeten kívül még egy aljas nemzetáruló tervezetet is nyomatnak. Ez nem más, mint az RMDSZ egyik kezdeményezése, ami nyomatékosítja a közigazgatási törvény anyanyelvhasználatra vonatkozó részét, és ami szintén hallgatólagosan (vagyis vita nélkül, az erre kiszabott határidő túllépésével ment át a szenátuson.

Klaus Ionopotchivanoc Iohannis szerint ez a tervezet

Erdély bizonyos részein kötelezővé teszi a magyar nyelvet.

(Ez pedig megint csak olyan helyzet, ami szerinte aberrált és káros, így elnökként meg kell védenie tőle a hazát, a román hazát nyilván.)

Hirdetés

Pedig az a módosítás, amit állítólag a PSD nyomat, pusztán annyit mond, hogy azokon a településeken, ahol a két évtizede hatályos (!!!) törvényes előírások szerint eddig is biztosítani kellett volna az anyanyelvhasználatot, tehát ahol a nem román nemzetiségű lakosság számaránya meghaladja a 20 százalékot, nos, ezeken a településeken „biztosítani kell” az anyanyelvhasználatot. Abszurd, ugye? Pedig nem az, mivel a helyi elöljárók jelentős része 2001-től, a közigazgatási törvény életbe lépésétől kezdve magasról tesz erre az előírásra, mindenféle hivatalos intézmény és szerv el- és félrenéző tekintete által kísérve.

A tervezet, amit az RMDSZ nyújtott be, és amit Iohannis szerint a PSD tol előre, pusztán egy apró, de fontos változtatást eszközöl a szövegben: a helyi vezetés nem csak „biztosítja” az anyanyelvhasználatot, ahogy a jelenlegi törvény fogalmaz, hanem „kötelessége biztosítani”.

„Nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy a PSD hogyan támogat bizonyos jogszabályokat, olyan törvényeket, amelyek a Székelyföld autonómiájához vezetnek. Az ilyesmi nyilvánvalóan alkotmányellenes, és nem fogom eltűrni az ilyen törvények megjelenését”

– így Iohannis.

Hirdetés