Az oroszbarát Killnet hekkercsoport törte fel a kormány és egy sor állami intézmény honlapját (FRISSÍTVE)

A kormány oldala azóta már újra elérhető, de a többi még mindig halott.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Telegram-oldalán vállalta magára a román kormányzati szájtok elleni támadást az orosz párti Killnet hekkercsoport. Bejegyzésükben megosztottak egy képet Marcel Ciolacuról, akit a román szenátus elnökének neveztek (valójában a képviselőház elnöke), és akinek egy nyilatkozatot is tulajdonítottak, amely szerint Ciolacu maximális támogatásáról biztosította az ukrán vezetést a „halálos fegyverek” beszállítása terén. Ciolacu – aki Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Bogdan Aurescu külügyminiszterrel együtt nemrég Kijevbe látogatott – azzal reagált, hogy nem született olyan döntés, miszerint Románia fegyvereket küldene az ukrán védelmi erőknek, és csak szükség esetén lesz ilyen lépés. A Killnet hekkerei nemrég hasonló akciókat hajtottak végre cseh kormányzati honlapok és a cseh vonattársaság oldala ellen, és azzal is hencegtek, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországnak virtuális hadat üzenő Anonymous hekkercsoport oldalát is feltörték. A feltört román kormányzati oldalakat reggel óta egyébként már helyrehozták.

Péntek reggel úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadást (Distributed Denial of Service, DdoS) intéztek ismeretlenek több kormányzati oldal, és a Román Vasúttársaság (CFR) honlapja (cfrcalatori.ro) ellen is. Ez annyit jelent, hogy elérhetetlenné tették az említett weboldalakat.

A kormányzati felületek közül a kormány (gov.ro), a védelmi minisztérium (mapn.ro), a határőrség (politiadefrontiera.ro) és egy pénzügyi intézmény honlapját buherálták meg az ismeretlen hekkerek. Azóta a kormány és a vádelmi minisztérium honlapjának működését már helyreállították, de a többi oldalon még mindig a fenti üzenet várja a látogatókat.

Esetleg ez:

Hirdetés

A kormány informatikusai jelenleg is sokat dohányoznak, és körmöt is rágnak a hibák elhárítása érdekében.

A kormány rövid közleményében sietett hozzátenni, hogy a védelmi minisztérium honlapja semmi olyan bizalmas információt nem tartalmaz, ami miatt főhetne a fejünk.

Hirdetés