Váratlanul Ukrajnában bukkant fel Nicolae Ciucă román miniszterelnök

Több vezető román politikus társaságában tárgyalt az ukrán elnökkel.

Hirdetés

Váratlan bejelentést tett a bukaresti kormány: Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden Kijevbe látogatott. Nem egyedül ment, elkísérte Bogdan Aurescu külügyminiszter és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke is.

Az utat nem jelentették be előre, csupán utólag számoltak be róla, természetesen biztonsági okokból, hiszen mégiscsak egy háborúban álló országról van szó, ráadásul a román kormányilletékesek azon európai politikusok közé tartoznak, akik a legkeményebben beleálltak az oroszellenes retorikába.

A kormány kedd esti, száraz hangvételű közleményéből kiderül, hogy Ciucáék ellátogattak a Kijev közelében levő Borodjankába és Irpinybe is, ahol

szembesültek az orosz hadsereg által elkövetett pusztítással.

Ezt követően Kijevben Volodimir Zelenszkij elnökkel, Denisz Smihal miniszterelnökkel és Ruszlan Stefancsukkal, a parlament elnökével is tárgyaltak.

A megbeszélésen Ciucă sokadszor elítélte az orosz inváziót, és az ukrajnai háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását kérte, és persze Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatását sem felejtette ki.

Arról is beszélt, hogy

Románia eddig 820 ezer, az ország határait átlépő ukrajnai menekültnek segített,

Hirdetés

és számos támogatást biztosít az országban maradó ukrajnaiaknak.

Megemlítette, hogy Románia kész részt venni a háború utáni újjáépítésben, de nem hagyta ki az ukrajnai román közösség ügyét sem: közölte, reméli, hogy Ukrajna – amely korábban súlyosan diszkriminatív oktatási és nyelvtörvénnyel korlátozta a kisebbségek jogait – teljes mértékben biztosítja majd a román közösség nemzeti identitáshoz – és természetesen az anyanyelv-használathoz – kapcsolódó jogait.

A találkozó után Zelenszkij megköszönte a támogatást, a látogatást pedig az ukrán néppel való szolidaritás fontos jeleként értékelte.

A kijevi román zarándoklatnak ezzel nincs vége: szerdán Marcel Ciolacu Florin Cîțuval, a szenátus elnökével együtt találkozik az ukrán parlament elnökével.

Korábban eleve arról volt szó, hogy csak ők ketten látogatnak Kijevbe Cîțu kezdeményezésére, de a jelek szerint az, hogy Cîțu helyét Ciucă vette át a Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén, egy kicsit átírta a forgatókönyvet.

 

Hirdetés