Titkosszolgálati módszerekkel zaklatták a kormányfő plagizálásáról cikkező újságírót: egy hírcsatornához vezettek a szálak

Amit a román rendőrség nem tudott kideríteni 146 nap alatt a politikai céllal megszervezett lejáratási kísérletről, azt egy svéd kiberbiztonsági szervezet tíz nap alatt feltárt.

Hirdetés

A belügyi szervek akadémiáin dúló gátlástalan plagizálás bemutatásakor is kapott halálos fenyegetéseket a másolt doktori dolgozatokra szakosodott Emilia Şercan újságíró, de amióta az év elején megszellőztette, hogy Nicolae Ciucă kormányfő disszertációjának egynegyede lopott, ismeretlen elkövetők új szintre emelték a zaklatását. Maga az oknyomozó újságíró a kompromat szóval írja le az ellene zajló, szervezett lejárató kísérletet, mely elsősorban a posztszovjet térség titkosszolgálatainak módszere, és

kompromittáló fotók, dokumentumok, információk célzott kiszivárogtatását jelenti.

Emilia Şercan hiába várt segítséget a román rendőrségtől – sőt, az egyik feljelentéshez csatolt telefonos képernyőmentését a gyanú szerint éppen az ügyben eljáró nyomozó szivárogtathatta ki –, így egy svéd kiberbiztonsági nonprofit szervezet, a Qurium megnézte, mit deríthet ki a fotók közzétételéről.

Az újságírónőről készült, húsz évvel ezelőtti fotók és a rendőrségnek átadott képernyőmentés elsőként a moldovai patrianoastra.com fantomoldalon jelent meg, mely  csak addig működött, amíg a fotókat más oldalak át nem vették, köztük a realitateadinmoldova.net. Ez a PSD egykori képviselőjéhez, Cristian Rizeához tartozik, aki 2019 óta a Moldova Köztársaságban bujdosik  a román igazságszolgáltatás elől. A fotók terjesztésében fontos szerepet betöltő Realitatea Plus hírcsatorna tulajdonosa, Marcel Păcuraru érintettségét is megállapították. Az említett fantomoldal doménneve és szervere a hírcsatorna árnyéktulajdonosának, pontosabban a két gyerekének a nevén van.

Az eset azért is hátborzongató, mert Emilia Şercan állítása szerint az öt darab, húsz évvel ezelőtt készített fotóját soha nem töltötte fel sehova, tehát valamelyik elektronikus eszközéről lopták el ezeket. A bizonyítékként benyújtott képernyőmentés ugyanakkor csak rendőrségtől szivároghatott ki.

A svéd szakértők több mindenben is ellentmondanak a rendőségnek, például a fotók közzétételének időpontjában sem egyeznek a bizonyítékok.

Hirdetés