Doktori dolgozatának negyedét másolhatta a katonatiszt miniszterelnök

A legismertebb romániai plágiumvadász újságíró vette célba Nicolae Ciucă tudományos munkásságát. Csúnya dolgokat talált.

Hirdetés

A PressOne plagizált doktori disszertációkra szakosodott újságírója, Emilia Şercan gondolt egyet, és kikérte az ország miniszterelnöke, Nicolae Ciucă doktori dolgozatát, amit mindössze három írásos kérvény benyújtása után tavaly decemberben nagy nehezen meg is kapott. Elkezdte hát böngészgetni, és – mit ad isten – arra jutott, hogy Ciucă úr plagizált.

Az összesen 138 oldalas tézisből legalább 42 oldalt más munkákból vett át, mégpedig úgy, hogy elmulasztotta a másolt részeket idézőjelbe tenni, illetve feltüntetni az eredeti szerzőt, pedig az úgy dukál akadémiai körökben.

Ciucă tábornok úr hadi tudományokból szerzett doktori fokozatot, dolgozatát az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen (UNAp) védte meg 2003-ban. Emilia Şercan szerint az eddig felfedezett másolt részek főként két korábbi doktori dolgozatból, illetve két könyvből származnak. Az egyik említett dolgozat témavezetője az a bizonyos Emil Chețe professzor volt, aki Ciucă úr dolgozatát is koordinálta. A két disszertációt ugyancsak az I. Károly egyetemen védték meg korábban.

Şercan azt is megjegyzi, hogy Nicolae Ciucă munkájának – amellett, hogy másolt részeket tartalmaz – amúgy sincs semmilyen tudományos relevanciája, hiszen önálló kutatás nem fekszik benne, így természetesen a tudományos módszertan is hiányzik belőle, holott ezek is elengedhetetlen részei egy valamire való doktori értekezésnek. Ciucă azonban legalább arra figyelt, hogy csak nyomtatásban létező forrásokból koppintson, amelyek nincsenek digitalizálva, így szoftverrel nem lehet rájönni a turpisságra.

Nicolae Ciucă Şercan megkeresésére mindössze annyit nyilatkozott, hogy a dolgozat a saját munkájának gyümölcse, és hogy az akkori szabályoknak és előírásoknak megfelelően készült.

Egy későbbi állásfoglalásban azt is hozzátette, hogy a vádaskodások tudományosan nem támaszthatók alá, és hogy megvédje a becsületét, úgy döntött, maga kéri az UNAp etikai bizottságának vizsgálatát a dolgozatával kapcsolatban.

Hirdetés

Emilia Şercan volt egyébként az, aki korábban a rendőr-akadémia plagizált disszertációkra doktori címeket osztogató fejeseire is ráhúzta a vizes lepedőt, ami miatt halálos fenyegetést is kapott. A Ciucă úrral folyatott meccse még nem ért véget, valószínűleg csak most kezdődik a java.

Különben meg nem ő lenne az első miniszterelnök, akiről kiderül, hogy lopta a doktoriját. Emlékeznek még egy bizonyos Victor Pontára?

Ha nem, az se baj.

Hirdetés