Egyre több a szamárköhögéses esetek száma Romániában – hírmix szerdán

Most már plázákban is próbálnak lecsapni a jövő rendőrtiszt-jelöltjeire. Ezt kell feltüntetniük mostantól az üzleteknek, ha ugyanazért az árért kisebb terméket forgalmaznak.

Hirdetés

Hamarosan kisebb dolgokat veszünk ugyanazért az árért

Beütött a „shrinkflation”, azaz olyan termékek jelentek meg a polcokon, amik kiszerelésre kisebbek lettek, de az áruk ugyanaz maradt. A romániai forgalmazók francia mintára fognak megbirkózni a jelenséggel. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) közzétette azt a mintainformációt, amelyet a kiskereskedőknek az infláció miatti zsugorodással érintett termékek mellett kell feltüntetniük.

Az ANPC által a zsugorodás ellen indított rendelettervezet előírja, hogy a fogyasztókat teljes körűen, helyesen és pontosan tájékoztassák az azonos kiszerelésű, csomagolású és formájú termékek mennyiségében bekövetkezett változásokról (korlátozás nélkül), még akkor is, ha az ár változatlan marad.

A tájékoztatást azonos látómezőben, jól látható, olvasható és egyforma méretű formában kell megadni a plakátokon. Ez áll rajta: „a módosított mennyiségű termékek értékesítésének teljes időtartama alatt” vagy „az értékesítés a rendelkezésre álló készlet erejéig érvényes”. További információkat az Economedia portálon olvashat az intézkedésről.

Hétszer több szamárköhögéses megbetegedést számoltak Romániában a tavalyihoz képest

Míg tavaly 16 szamárköhögéses esetet regisztráltak az országban, addig 2024-ben (ne feledjük, még csak májusban vagyunk!) 112-t. Az Országos Közegészségügy adatai szerint ez hétszer több, mint a tavaly. Ami aggodalomra ad okot, hogy két csecsemő halálát is okozta a betegség. A szamárköhögés főként a legkisebbeket, 0-4 éveseket érinti. Az esetek 33%-a csecsemő, akiknek 89%-a jogosult volt a védőoltásra. Az 112 eset 78%-ának nem volt korábbi oltásadagja.

A közegészségügyi ajánlások szerint érdemes a következőket figyelembe venni, hogy megelőzhessük a betegséget:

  • Forduljon orvoshoz a következő tünetek jelentkezésekor: intenzív és hosszan tartó köhögési rohamok, köhögési rohamok utáni hányás, csecsemőknél légzési nehézség, zajos belégzés („szamárköhögés”);
  • A csecsemőket időben be kell oltani, a késlekedő, még oltásra váró gyermekeket fel kell zárkóztatni;
  • A terhes nőket is be kell oltani a kisgyermek és az anya védelme érdekében – a vakcina 100%-ban kompenzált;
  • Felnőttek oltása, 10 évenkénti emlékeztető oltással – a vakcina minden 10 éves emlékeztető oltáskor 100%-ban kompenzált;
  • A „cocooning” oltás ösztönzése a csecsemő környezetében (babaváró családban mindkét szülőt, valamint a csecsemő nagyszüleit és testvéreit be kell oltani a nemzeti oltási ütemtervnek vagy a felnőtteknek szóló ajánlásoknak megfelelően).

Plázákban csábítanak a rendőri pályára Konstancán

Hirdetés

Legnagyobb kikötővárosunkban gondoltak egyet a rendőrök, és mivel munkaerőre van szükség, nem teketóriáztak: beültették néhány alkalmazottjukat egy mallba egy kriminalisztikai készlettel és szórólapokkal, hogy reklámozzák a szakmát.

A fiatalokat 4000 lejes fizetéssel akarják magukhoz csalogatni, ami szép és jó, mert a fizetésre mindenki kíváncsi, de azért a rendőri hivatás elvileg ennél sokkal több kéne legyen: a szolgálat és védelem nem kis áldozatot kíván.

Bár sok fiatal érdeklődik a rendőri pálya iránt, csak kis részüknek sikerül. A rendszer minden nap veszít rendőröket a korai nyugdíjazás miatt, mivel egyes struktúrákban a rendőrök már 47 évesen nyugdíjba mehetnek. Márciusban több mint 300 állást hirdettek meg, és 900 fiatal akart szerencsét próbálni. Közülük a fele még az online jelentkezési lapot sem töltötte ki, mások pedig megbuktak a különböző teszteken. Mindössze 90-et vettek fel. – számol be a Digi24.

Hirdetés